economie

Cijferseizoen van start in verkorte beursweek

Door ANP - 09 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – Beleggers staan voor een op voorhand rustige, verkorte handelsweek. Op Goede Vrijdag blijven de beurzen in Europa en de Verenigde Staten gesloten, terwijl de agenda beleggers in de vier voorafgaande dagen weinig aanknopingspunten biedt, op de kwartaalcijfers van enkele grote Amerikaanse banken na.

Donderdag trappen Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo het nieuwe kwartaalcijferseizoen in de VS af, met de publicatie van hun resultaten van het eerste kwartaal. In de week na Pasen neemt de drukte op dat vlak op Wall Street verder toe. Dan komen ook de eerste grote bedrijven in Amsterdam met hun kwartaalcijfers.

Zo staan op de woensdag na Pasen de AEX-bedrijven ASML, Heineken, RELX, Vopak en AkzoNobel op de rol. Akzo presenteert dan ook zijn plannen voor de verzelfstandiging van zijn chemietak, waarmee het aandeelhouders wil overtuigen van zijn aantrekkelijkheid als zelfstandig bedrijf. Afgelopen week liet het Amerikaanse PPG Industries weten AkzoNobel nog altijd over te willen nemen, ondanks het aanhoudende verzet van het Nederlandse bedrijf.

Politieke spanningen

In afwachting van de kwartaalcijfers krijgen internationale politieke spanningen mogelijk een rol op de beursvloer. Vrijdag zorgden de VS voor enige onrust op de markten met hun raketaanval in Syrië. Die dreef vooral de olieprijs op, terwijl ook goud zijn rol als veilige haven weer kreeg toebedeeld. Op de aandelenmarkt bleef een sterke reactie uit.

Op economisch vlak staan de belangrijkste publicaties vrijdag op de agenda, als de beurzen zijn gesloten. In de VS worden dan de meest recente cijfers over de inflatie en de detailhandelsverkopen gepubliceerd. Een dag eerder staan cijfers over het consumentenvertrouwen en de producentenprijzen in ’s werelds grootste economie op de rol.

Duitse economie

In Europa wordt onder meer uitgekeken naar het maandelijkse onderzoek naar het vertrouwen van beleggers en analisten in de Duitse economie. Donderdag wordt verder een nieuwe schatting van de inflatie in Duitsland in maart gepubliceerd. Het CBS komt dinsdag met cijfers over de Nederlandse export. Op vrijdag meldt het statistiekbureau de omzet van de detailhandel in februari.

Afgelopen week kwam de AEX nauwelijks in beweging. Na afloop van de eerste week van april stond de hoofdindex 7 procent boven de slotstand van 2016.