economie

Damrak omlaag na lang paasweekeinde

Door ANP - 18 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De beurs in Amsterdam zakte dinsdag in de vroege handel licht in het rood. Beleggers op het Damrak en elders in Europa keerden terug van het lange paasweekeinde. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag werd niet gehandeld op de Europese aandelenmarkten.

De AEX-index stond in het eerste handelsuur 0,3 procent lager op 514,29 punten. De MidKap steeg licht tot 748,73 punten. Frankfurt klom 0,1 procent, maar Parijs leverde 0,3 procent in. Londen verloor 0,7 procent.

Beleggers kijken vooral uit naar later deze week. Dan barst het cijferseizoen op Beursplein 5 echt los met kwartaalresultaten van onder meer ASML, AkzoNobel, Heineken, Vopak, RELX, Unilever, Arcadis, Wessanen en Philips Lighting.

Galapagos

In de Amsterdamse hoofdindex was Galapagos de sterkste stijger met een koerswinst van 4,5 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft met een aandelenverkoop in de VS 338 miljoen dollar opgehaald. Daarmee wist Galapagos meer te cashen dan was voorzien. De onderneming kondigde in eerste instantie aan 275 miljoen dollar op te willen halen met de verkoop.

Staalconcern ArcelorMittal bungelde onderaan bij de hoofdfondsen met een min van 3,5 procent, onder druk van de lagere ijzerertsprijs. In Londen gingen mijnbouwers als BHP Billiton, Rio Tinto en Anglo American tot 3,2 procent onderuit.

MidKap

In de MidKap was de bottelaar van sappen en frisdranken Refresco een opvallende winnaar met een plus van bijna 3 procent. Naar verluidt overweegt de Franse investeerder PAI Partners een hoger overnamebod te doen op Refresco, nadat een eerder bod van 1,4 miljard euro was afgewezen door het Rotterdamse bedrijf. Het nieuwe bod zou volgens bronnen ruim 1,6 miljard euro waard zijn.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak sprong de producent van elektronische componenten Neways 3,3 procent omhoog. Het bedrijf zag de orderinstroom in het eerste kwartaal flink groeien.

De euro noteerde 1,0650 dollar. Bij het slot op Wall Street op maandag was de euro 1,0640 dollar waard. De prijs van Amerikaanse olie was vlak op 52,65 dollar per vat. De Brentprijs steeg een fractie tot 55,38 dollar per vat.