economie

Dijsselbloem vreest afzwakking bankenregels

Door ANP - 21 april 2017

WASHINGTON (ANP) – De versoepeling van de regels voor de financiële sector die de nieuwe Amerikaanse regering wil doorvoeren is een gevaarlijk idee en zou kunnen leiden tot de volgende crisis. Dat stelde minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag rond de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

,,De deregulering van de financiële sector is mijn grootste zorg”, zei de voorzitter van de eurogroep over de plannen van de Amerikaanse regering. Hij verwees daarbij naar de gunstige ontwikkeling van de Amerikaanse economie. ,,Er is het risico dat nieuwe bubbels ontstaan als je de financiële sector in zo’n klimaat weer de vrije hand geeft. Dan kan een nieuwe crisis zich voordoen.”

Binnen het Witte Huis lijken de meer gematigde krachten rond president Donald Trump aan invloed te winnen. Dat is gunstig op het gebied van handel, maar minder positief op het vlak van de bankenregels, denkt Dijsselbloem. ,,Het zijn veelal mensen met een achtergrond in het bedrijfsleven. Zij zijn gematigd op het gebied van handel, maar zijn wel erg vóór deregulering. Dat maakt me niet gerust op de uitkomst.”