economie

‘ECB kan Franse banken bijstaan bij onrust’

Door ANP - 22 april 2017

WASHINGTON (ANP/RTR) – De Europese Centrale Bank (ECB) kan Franse banken bijstaan als de presidentsverkiezingen van zondag voor onrust op de markten zorgen, maar verwacht niet dat dit nodig zal zijn. Dat stelde de Oostenrijkse centralebankpresident, en ECB-bestuurder, Ewald Nowotny zaterdag bij de IMF-vergaderingen in Washington.

Nowotny verwees naar het loket voor noodsteun van de ECB, de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA). ,,Als er problemen ontstaan met de liquiditeit van specifieke Franse banken dan hebben we ELA. Maar we verwachten uiteraard geen bijzondere ontwikkelingen.”

De verkiezingen van zondag kunnen tot grote onzekerheid over de toekomst van Frankrijk binnen de EU en de eurozone leiden, vooral als de eurosceptische kandidaten Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon als enige overblijven. Die uitslag kan zware druk zetten op Franse banken, als spaarders massaal hun euro’s willen veiligstellen.