economie

Eerste laadstations Fastned kostendekkend

Door ANP - 06 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – Fastned, een Nederlandse exploitant van snellaadstations voor elektrische auto’s, heeft afgelopen maand voor het eerst quitte gedraaid bij twee van zijn verkooppunten. ,,Dit is echt een mijlpaal”, zei mede-oprichter Bart Lubbers donderdag.

Fastned heeft nu 58 snellaadstations in Nederland, langs de snelwegen en in de steden. De meeste van die stations zijn nu nog verlieslatend, maar dat zal naar verwachting veranderen naarmate het aantal elektrische auto’s toeneemt. De operationele kosten, bijvoorbeeld voor huur, stroom, schoonmaak en onderhoud, liggen volgens de onderneming relatief laag.

Behalve de operationele kosten van elk verkooppunt maakt Fastned ook kosten voor de centrale aansturing van de snellaadstations, die allemaal onbemand zijn. Om echt winstgevend te worden moeten ook nog de afschrijvings- en financieringslasten worden terugverdiend.