economie

Europese beurzen noteren flink in het rood

Door ANP - 18 april 2017

AMSTERDAM (AFN) – De Europese beurzen stonden dinsdagmiddag stevig in het rood. Vooral grondstofgerelateerde bedrijven moesten het ontgelden na een scherpe prijsdaling van ijzererts. Verder zorgde de aankondiging van de Britse premier Theresa May om in juni vervroegde verkiezingen te houden voor onrust op de financiële markten.

De Amsterdamse AEX-index stond omstreeks 15.45 uur 0,9 procent lager op 511,43 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 743,32 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs tekenden verliezen op tot 1,3 procent. Londen was een negatieve uitschieter met een min van 2 procent. May zei dat politieke eenheid en daarmee een nieuwe mandaat nodig zijn voor de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Verliezers

ArcelorMittal was door gedaalde ertsprijs veruit de grootste verliezer in de AEX met een min van 5,8 procent. Roestvrijstaalbedrijf Aperam speelde 1,3 procent kwijt in de MidKap. Bij de kleinere fondsen in Amsterdam kelderde metalenspecialist AMG meer dan 5 procent.

De Duitse staalbedrijven ThyssenKrupp en Salzgitter doken tot 2,7 procent in het rood in Frankfurt. In Londen incasseerden mijnbouwers als BHP Billiton, Rio Tinto, Glencore en Anglo American verliezen tot 4,7 procent.

Galapagos blonk aanvankelijk uit bij de hoofdfondsen op Beursplein 5, maar de koers zakte later flink in. Het biotechnologiebedrijf, dat met een aandelenverkoop in de VS 338 miljoen dollar heeft opgehaald, noteerde 2,9 procent in de min.

Refresco

In de MidKap was de bottelaar van sappen en frisdranken Refresco in trek met een plus van 3,3 procent. Naar verluidt overweegt de Franse investeerder PAI Partners een hoger overnamebod te doen op Refresco, nadat een eerder bod van 1,4 miljard euro was afgewezen door het Rotterdamse bedrijf. Het nieuwe bod zou volgens bronnen ruim 1,6 miljard euro waard zijn.

De euro noteerde 1,0688 dollar. Bij het slot op Wall Street op maandag was de euro 1,0640 dollar waard. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 52,49 dollar per vat. De Brentprijs daalde 0,4 procent tot 55,11 dollar per vat.