economie

Jumbo en CBL vinden rechter aan hun zijde

Door ANP - 04 april 2017

DEN HAAG (ANP) – Supermarktketen Jumbo en het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) hoeven toch geen schadevergoeding aan de producent van leeftijdscontrolesysteem Ageviewers (HEM) te betalen. Het gerechtshof in Den Haag vernietigde dinsdag een eerder vonnis. Daarmee verdwenen de vorderingen van HEM in de prullenbak.

Ageviewers werd in 2007 ontwikkeld om effectieve leeftijdscontrole bij de verkoop van alcohol en tabak in de detailhandel mogelijk te maken. Dit gebeurt op afstand via een camerasysteem. Belangrijk aspect daarbij is dat winkelmedewerkers niet belast worden met de controles.

Volgens HEM zou het systeem door supermarkten bewust buiten de deur zijn gehouden omdat het ,,te goed” zou werken. Dat zou onder meer zorgen voor omzetdalingen. Eerder besliste de rechter dat Jumbo en CBL daarmee de mededingingswet hadden overtreden.