economie

Kleine plussen op Wall Street

Door ANP - 10 april 2017

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York kleurden maandag halverwege de sessie lichtgroen. Voor beleggers was er nauwelijks richtinggevend nieuws voorhanden. De stijgende olieprijzen gaf de handel nog een beetje kleur. Beleggers maken zich op voor het kwartaalcijferseizoen dat later deze week in New York aanvangt. Onder meer banken als JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo geven dan een kijkje in de boeken.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,2 procent hoger op 20.702 punten. De brede S&P 500 won ook 0,2 procent tot 2360 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg eveneens 0,2 procent naar 5889 punten.

Energiefondsen stonden bij de winnaars, geholpen door de stijgende olieprijzen. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,3 procent naar 52,91 dollar per vat, terwijl Brent 1 procent duurder werd bij 55,81 dollar per vat.

Oliereuzen omhoog

In het kielzog gingen oliereuzen als Chevron (plus 1 procent) en ExxonMobil (plus 0,8 procent) mee vooruit. Ook oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Baker Hughes zagen hun beurswaarde tot 1 procent stijgen.

Het aandeel van farmaceut Akorn sprong bijna 7 procent omhoog. Het bedrijf heeft bevestigd dat het gesprekken voert met het Duitse zorgbedrijf Fresenius over een overname. Vrijdag gingen al geruchten dat Akorn een overnamedoelwit was en steeg het aandeel flink.

AT&T verliest

Straight Path Communications werd op de beurs 150 procent meer waard. Telecombedrijf AT&T wil de eigenaar van draadloze spectrumlicenties graag inlijven en biedt aandeelhouders daarom een stevige premie. Het aandeel AT&T verloor 0,3 procent.

Internetwinkel Amazon behoorde met een plus van 1,3 procent tot de opvallendste stijgers na een positief analistenrapport. Ook Tesla (plus 3 procent) maakte om die reden een koerssprong. De maker van elektrische auto’s streefde daarmee qua beurswaarde autoreus General Motors voorbij.

Vraaggesprek

Fed-voorzitter Janet Yellen heeft na het slot in New York een vraaggesprek op de Universiteit van Michigan. Beleggers zullen uitkijken naar eventuele opmerkingen over het voornemen van de Fed om mogelijk dit jaar te beginnen met het afbouwen van de balans.

De euro werd voor 1,0599 dollar verhandeld, tegen 1,0604 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.