economie

Nederlandse industrie groeit minder uitbundig

Door ANP - 03 april 2017

ZOETERMEER (ANP) – De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in maart iets minder sterk gegroeid, nadat in februari nog het hoogste groeitempo in bijna zes jaar werd opgetekend. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, zakte naar een niveau van 57,8, van 58,3 in februari. Een stand boven de 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Volgens de Nevi gingen de grondstofprijzen fors omhoog, wat leidde tot de grootste stijging van de verkoopprijzen sinds juni 2011. Het aantal nieuwe orders klom in het sterkste tempo sinds eind 2013.

De productieomvang en het personeelsbestand in de industrie werden uitgebreid. Hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven meldde dat de arbeidsmarkt voor vakmensen sterk aan het aantrekken is en dat de roep om geschoold en ervaren personeel inmiddels goed te horen is.