economie

Oliefondsen winnaars in negatieve AEX

Door ANP - 07 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdagochtend licht in de min. Beleggers wachten op het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid, terwijl de raketaanval van de Verenigde Staten in Syrië ook voor voorzichtigheid in de markt zorgt. De oplopende spanningen in het Midden-Oosten stuwden wel de koersen van bedrijven in en rond de oliesector.

De Amsterdamse AEX-index stond rond 11.30 uur 0,2 procent lager op 515,14 punten. De MidKap zakte 0,4 procent naar 740,20 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,1 tot 0,6 procent in.

Shell (plus 0,7 procent) en SBM Offshore (plus 1 procent) waren met Randstad (plus 0,5 procent) de enige winnaars onder de 25 hoofdfondsen aan het Damrak. Hun winst paste in het beeld van de oliemarkt, waar de prijzen opliepen door de onrust in het Midden-Oosten. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 1,6 procent naar 52,53 dollar per vat, terwijl Brent 1,4 procent duurder werd bij 55,66 dollar per vat.

Total

In Londen won oliegigant BP 0,6 procent. In Parijs kreeg concurrent Total er 0,5 procent bij.

Aegon en ArcelorMittal noteerden de grootste verliezen in de AEX, met minnen van 1,5 procent. NN Group zakte 0,3 procent, na de aankondiging van de verkoop van zijn Luxemburgse verzekeringstak.

Goud

De raketaanval van de Amerikanen in Syrië verhoogde de interesse in goud, dat wordt gezien als een veilige belegging in onzekere tijden. Goud was met 1265 dollar per troy ounce (31,1 gram) circa 1 procent duurder dan een dag eerder. De euro werd voor 1,0635 dollar verhandeld, tegen 1,0650 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Voorbeurs wamen er positieve berichten uit Duitsland, waar de export en industriële productie in februari tegen de verwachting in opnieuw zijn gegroeid. Op economisch vlak wordt verder gewacht op de banencijfers uit de VS. Economen verwachten in doorsnee dat de werkgelegenheid in de VS in maart wat trager is gegroeid dan een maand eerder.