economie

Ook Fitch zet Zuid-Afrika bij het vuilnis

Door ANP - 07 april 2017

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) – Zuid-Afrika staat er steeds slechter voor bij kredietbeoordelaars. Na de afwaardering door S&P eerder deze week vanwege de penibele politieke en economische situatie, heeft nu ook Fitch staatsleningen van het land bestempeld als ‘junk’, rotzooi dus. Moody’s nam ook al een voorschot op een negatiever oordeel.

Dinsdag ging de waarde van de Zuid-Afrikaanse rand ten opzichte van de dollar al hard onderuit als gevolg van de afwaardering door S&P. Voor een dollar moet nu bijna 13,80 rand worden betaald. Dat was twee weken geleden nog ongeveer 12,50 rand.

De junk-status van Zuid-Afrikaanse leningen geeft aan dat het risico op wanbetalingen heel groot wordt geacht. Een belegging in de obligaties wordt als pure speculatie gezien.