economie

Positie pensioenfondsen blijft stabiel

Door ANP - 03 april 2017

ROTTERDAM (ANP) – De Nederlandse pensioenfondsen hebben hun financiële positie afgelopen maand zien stabiliseren. Door onder meer tegenvallende resultaten met onroerend goed nam het vermogen van de fondsen licht af, maar hun verplichtingen liepen eveneens iets terug, doordat de rente is gestegen.

Volgens onderzoeksbureau Aon Hewitt bleef de gemiddelde dekkingsgraad in maart daardoor gelijk aan die in februari, op 104 procent. Deze graadmeter laat zien in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen en is bijvoorbeeld belangrijk bij beslissingen over eventuele kortingen.

Afgelopen jaar leek het er lang op dat veel fondsen mogelijk moesten gaan snijden in de pensioenen. Die vrees week pas toen de al lang erg lage rente in het laatste kwartaal weer begon op te krabbelen. Daardoor zaten de dekkingsgraden de laatste maanden juist weer wat in de lift. Het ligt nu in de verwachting dat hooguit vijf fondsen een beperkte korting zullen moeten doorvoeren.