economie

Positieve dag op druk Damrak

Door ANP - 19 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam ging woensdag omhoog, na de flinke verliezen een dag eerder. Beleggers op het Damrak verwerkten een grote hoeveelheid kwartaalcijfers van hoofdfondsen zoals AkzoNobel, ASML, Heineken en Vopak. Ook elders in Europa was het vrij druk met bedrijfsresultaten.

De AEX noteerde richting het middaguur 0,7 procent hoger op 513,13 punten. De MidKap steeg 0,8 procent tot 747,12 punten. Frankfurt en Parijs wonnen 0,3 procent, Londen was vlak.

In de hoofdindex op Beursplein 5 was tankopslagbedrijf Vopak de sterkste stijger met een winst van 4,3 procent. Vopak zag de bezettingsgraad van zijn opslagtanks licht dalen in de afgelopen periode, maar beleggers waren toch tevreden met de cijfers. Ook onder meer Aegon, Gemalto en ArcelorMittal deden het goed met plussen tot 4 procent.

ASML

Akzo ging 0,6 procent vooruit. Het verfconcern kondigde aan zijn speciaalchemietak binnen twaalf maanden te willen afsplitsen via een verkoop of beursgang en de opbrengst grotendeels aan de aandeelhouders uit te keren. Het bedrijf meldde verder dat de omzet en het bedrijfsresultaat zijn gestegen in de eerste drie maanden van het jaar.

Chipmachinefabrikant ASML won 1 procent. ASML stelde dat het in het eerste kwartaal beter heeft gepresteerd dan het zelf had verwacht. Heineken ging 1,3 procent vooruit. De bierbrouwer gaf aan dat het verkoopvolume en de winst zijn toegenomen.

MidKap

In de MidKap was navigatiedienstverlener TomTom de grootste winnaar met een koersstijging van 5,4 procent na bekendmaking van cijfers.

In Londen kelderde modehuis Burberry 5 procent vanwege tegenvallende kwartaalprestaties. AB Foods, het Britse moederbedrijf van kledingketen Primark, steeg juist 2 procent dankzij goed ontvangen resultaten.

Euro

In Parijs steeg de Franse drankenfabrikant Rémy Cointreau 1 procent na het openen van de boeken. Webwinkel Zalando dook 5,3 procent omlaag in Frankfurt. Beleggers waren niet tevreden met de kwartaalprestaties.

De euro noteerde 1,0712 dollar, tegen 1,0705 dollar bij het Europese slot dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie won 0,3 procent tot 52,56 dollar. Brent steeg 0,4 procent tot 55,13 dollar.