economie

Rustige handelsdag op Wall Street

Door ANP - 04 april 2017

NEW YORK (ANP) – De belangrijkste graadmeters op Wal Street gaven dinsdag tijdens de middaghandel een rustig beeld. Beleggers maken pas op de plaats in afwachting van de aanstaande ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping.

De Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel in New York 0,1 procent hoger op 20.665 punten. De brede S&P 500 daarentegen zakte 0,1 procent tot 2356 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor ook 0,1 procent, en kwam op 5889 punten.

De ontmoeting tussen Trump en Xi later deze week zal naar verwachting beladen zijn, gezien de weinig vleiende manier waarop de Amerikaanse president zich eerder over China uitliet. Voor veel Amerikaanse bedrijven zijn de handelsbetrekkingen tussen beide landen erg belangrijk.

Caterpillar

Trump had dinsdag ook een positief effect op de aandelenmarkt. In een bijeenkomst met ondernemers beloofde hij dat de investeringen in infrastructuur zullen oplopen tot meer dan 1 biljoen dollar. Ook beloofde hij opnieuw verlichting van de belasting- en regeldruk.

Industriefondsen als Caterpillar profiteerden daarvan. De fabrikant van zware machines voor onder meer de industrie, land- en mijnbouw was met een plus van 2,1 procent de sterkste stijger in de Dow. Vliegtuigbouwer Boeing kreeg er 0,9 procent bij, ook na een flinke order vanuit Iran.

Onderaan bij de hoofdfondsen stond Nike, de sportkledingmaker leverde 1 procent in. Ook de fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems was in de onderste regionen te vinden met een verlies van 0,7 procent.

Delta Air Lines

Staples maakte een sprong van ruim 10 procent. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal werkt de leverancier van kantoorbenodigdheden opnieuw aan een verkoop. Een eerdere fusiepoging met branchegenoot Office Depot ketste af op mededingingsbezwaren.

Luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines daalde 2,2 procent na een zwak handelsbericht. De branchegenoten United en American Airlines deelden in de malaise en verloren ook rond de 2 procent.