economie

‘Shell wist van corruptie Nigeria’

Door ANP - 10 april 2017

LONDEN (ANP) – Voormalige bestuurders van Shell wisten dat een groot deel van het bedrag dat werd betaald voor de aanschaf van een groot olieveld in Nigeria in de zakken van een witwasser zou verdwijnen. Dat meldden verscheidene media maandag op basis van e-mail en documenten die in handen van onderzoeksjournalisten zijn gekomen.

Shell betaalde samen met de Italiaanse branchegenoot ENI in 2011 circa 1,3 miljard dollar voor het olieveld OPL245 aan de Nigeriaanse overheid. Daarbij zouden de bestuurders vooraf hebben geweten dat een groot deel van het geld in de zakken van de eerder van witwaspraktijken veroordeelde oud-minister Dan Etete zou verdwijnen. Toen Etete nog minister van Olie was, zou hij op slinkse wijze het olieveld voor een klein bedrag aan zijn eigen bedrijf hebben toegewezen.

Onlangs werd bekend dat de Nigeriaanse financiële waakhond EFCC een nieuwe aanklacht van corruptie heeft ingediend tegen Shell en Eni. Ook in Nederland en Italië lopen onderzoeken naar de deal.

Eerder benadrukte Shell dat het niet verwijtbaar heeft gehandeld.