economie

Sterkere yen drukt beurs Tokio flink omlaag

Door ANP - 12 april 2017

TOKIO (ANP) – De beurs in Tokio kreeg woensdag een flinke tik, onder druk van de sterkere Japanse yen die het hoogste niveau heeft behaald sinds november. Vanwege alle geopolitieke zorgen rond Syrië en Noord-Korea vluchten beleggers in veilig geachte beleggingen zoals de yen en dat drijft de waarde op.

De Nikkei-index in Tokio sloot met een verlies van 1 procent op 18.552,61 punten. Daarmee bereikte de Japanse hoofdgraadmeter het laagste niveau sinds december. Exporterende bedrijven gingen omlaag door de sterkere yen. Zo verloren de autobouwers Nissan, Toyota en Mazda tot 2,9 procent. Elektronicaconcern Sony leverde 2,1 procent in.

Toshiba noteerde 0,5 procent in het rood. Het noodlijdende technologiebedrijf publiceerde dinsdag nabeurs cijfers over de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar, na twee eerdere deadlines te hebben gemist. Die cijfers zijn echter niet goedgekeurd door de accountant. Toshiba leed in die periode een miljardenverlies en gaf aan zich zorgen te maken over het voortbestaan van het bedrijf.