economie

Straffen in havenschandaal blijven in stand

Door ANP - 11 april 2017

DEN HAAG (ANP) – De veroordelingen in de fraude- en omkopingszaak rond het Rotterdamse Havenbedrijf blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Het havenschandaal draaide om een deal tussen de voormalige directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf Willem Scholten en ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen. Scholten gaf tussen 2002 en 2004 op eigen houtje voor 180 miljoen euro aan bankgaranties voor leningen aan de RDM-bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen. Toen RDM die leningen niet kon terugbetalen kwam aan het licht dat Scholten zijn boekje ver te buiten was gegaan.

Van den Nieuwenhuyzen werd in 2015 veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan 285 dagen voorwaardelijk, en een boete van 150.000 euro. De ex-havendirecteur kreeg een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden opgelegd en een boete van 75.000 euro. Scholten sloot eerder al een overeenkomst met het Openbaar Ministerie waarmee zijn veroordeling onherroepelijk werd.