economie

Tesla blikvanger op beurs New York

Door ANP - 10 april 2017

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York zijn maandag in een relatief kalme dicht bij de slotstanden van vrijdag gesloten. De stijgende olieprijs gaf de sessie enige kleur. Tesla was verder een van de blikvangers. Beleggers maken zich op voor het kwartaalcijferseizoen dat later deze week op Wall Street aanvangt. Banken als JPMorgan, Citigroup en Wells Fargo geven dan een kijkje in de boeken.

De Dow-Jonesindex eindigde de sessie vlak op 20.658,02 punten. De brede S&P 500 won 0,1 procent tot 2357,16 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg ook 0,1 procent naar 5880,93 punten.

Tesla passeerde dankzij een koerssprong van 3,3 procent General Motors als grootste automaker van de VS qua beurswaarde. De maker van elektrische auto’s profiteerde onder meer van een positief analistenrapport. Het succes van het aandeel Tesla toont volgens kenners aan dat investeerders er meer en meer van overtuigd raken dat elektrische voertuigen uiteindelijk het beeld op de weg zullen bepalen.

Olieprijs

Energiefondsen stonden ook bij de winnaars, geholpen door de stijgende olieprijzen. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,6 procent naar 53,06 dollar per vat, terwijl Brent 1,3 procent duurder werd bij 55,95 dollar per vat.

In het kielzog gingen oliereuzen als Chevron (plus 0,5 procent) en ExxonMobil (plus 0,5 procent) mee vooruit. Oliedienstverleners als Halliburton en Baker Hughes zagen hun beurswaarde tot 0,7 procent stijgen.

Akorn wint

Het aandeel van farmaceut Akorn sprong meer dan 9 procent omhoog. Het bedrijf heeft bevestigd dat het gesprekken voert met het Duitse zorgbedrijf Fresenius over een overname. Vrijdag gingen al geruchten dat Akorn een overnamedoelwit was en steeg het aandeel flink.

Straight Path Communications werd op de beurs 150 procent meer waard. Telecombedrijf AT&T (min 0,5 procent) wil de eigenaar van draadloze spectrumlicenties graag inlijven en biedt aandeelhouders een forse premie.

Koerssprong Whole Foods

Supermarktketen Whole Foods maakte een koerssprong van 10 procent. De activistische investeerder Jana Partners heeft een belang van meer dan 9 procent genomen in het concern. Jana eist van het bedrijf dat het alle opties onderzoekt om waarde voor aandeelhouders te creëren. Ook het scenario van een verkoop zou daarbij op tafel moeten komen.

De euro werd voor 1,0593 dollar verhandeld, tegen 1,0604 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.