economie

Tsipras: EU-top bij uitblijven steunakkoord

Door ANP - 05 april 2017

BRUSSEL (ANP) – De Griekse premier Alexander Tsipras heeft EU-president Donald Tusk gevraagd om de EU-leiders bijeen te roepen als er vrijdag geen akkoord is over het steunprogramma voor Griekenland. De ministers van Financiën van de eurolanden vergaderen er vrijdag over op Malta. Athene heeft geld nodig om over drie maanden 6 miljard euro schuld te kunnen aflossen.

De onderhandelingen tussen de kredietverleners van de EU, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en Athene over hervormings- en bezuinigingsmaatregelen in ruil voor geld verlopen al maanden stroef. ,,Er komen steeds weer nieuwe eisen. Dat spelletje moet ophouden”, zei Tsipras woensdag in Athene waar hij Tusk ontving. ,,De Griekse economie doet het beter dan verwacht. Er kunnen geen nieuwe opofferingen van het Griekse volk worden geëist.”

Tusk riep in juni 2015 al eens een ‘Griekse nood’-top bijeen. Nu lijkt hij optimistischer. ,,We zijn dichtbij een deal.” Athene kan tot 2018 maximaal 86 miljard euro lenen, uitgekeerd in delen als Athene gevraagde maatregelen treft.