economie

Uber groeit flink en maakt miljarden verlies

Door ANP - 14 april 2017

SAN FRANCISCO (ANP) – Taxi- en technologiebedrijf Uber Technologies groeit flink, maar maakt wel miljarden dollars verlies. Dat blijkt uit een zeldzaam kijkje in de boeken dat persbureau Bloomberg bij de Amerikaanse onderneming heeft gekregen.

Wereldwijd verwerkte het bedrijf vorig jaar voor zo’n 20 miljard dollar aan taxritjes en andere boekingen, meer dan twee keer zoveel als in 2015. Dat leverde een netto-omzet op van 6,5 miljard dollar.

Tegelijkertijd werden echter ook veel investeringen gedaan en kosten gemaakt, waardoor Uber onder de streep uiteindelijk 2,8 miljard dollar tekortkwam. Dat laatste cijfer is exclusief de vorig jaar verkochte activiteiten in China. Als die ook worden meegeteld, dan zou het verlies zelfs 3,8 miljard dollar bedragen, aldus Bloomberg.

Uber biedt met zijn apps inmiddels taxiritjes en enkele andere diensten aan in meer dan vijfhonderd grote steden in de wereld.