economie

Unilever en Heineken duwen AEX omhoog

Door ANP - 20 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam stond donderdag aan het einde van de ochtend licht hoger. Onder de hoofdfondsen op het Damrak vielen vooral de zwaargewichten Heineken en Unilever in positieve zin op. De cijfers van was- voedingsmiddelengigant Unilever vielen bij beleggers in de smaak. Heineken scoorde ook woensdag al bij beleggers met zijn resultaten.

De AEX-index stond omstreeks 11.45 uur 0,5 procent hoger op 513,75 punten. De MidKap stond 0,1 procent lager op 744,78 punten. De graadmeter in Parijs won 1,1 procent. Frankfurt steeg 0,3 procent en Londen noteerde 0,1 procent lager.

Unilever was met een winst van 1,5 procent bij de sterkste stijgers in de hoofdindex, samen met Heineken. Het Brits-Nederlandse was- voedingsmiddelenconcern krikte zijn omzet op en verhoogde zijn dividend. De omzettoename was geheel te danken aan hogere prijzen, het verkoopvolume ging licht omlaag.

Chipindustrie

In de MidKap konden onder meer ASM International (ASMI) en Arcadis op belangstelling rekenen. Laatstgenoemde publiceerde daarbij resultaten. Arcadis zag naar eigen zeggen ,,betekenisvolle” tekenen van verbetering in grote delen van het bedrijf. Uit de resultaten bleek wel dat de financiële resultaten nog altijd onder druk staan. Het aandeel verloor 1,7 procent.

ASMI was met een stijging van 1,3 procent de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen. De toeleverancier aan de chipindustrie werd verder onder druk gezet door grootaandeelhouder Eminence Capital om zijn Aziatische divisie ASM PT volledig af te stoten. Bij de kleinere bedrijven opende detacheerder DPA Group (min 2,7 procent) de boeken.

Paaseitjes

In Zürich ging het aandeel Nestlé 0,7 procent vooruit. Het bedrijf boekte de kleinste omzetgroei in tien jaar. Dat kwam grotendeels door de late paasdagen dit jaar, waardoor de belangrijke inkomsten van paaseitjes en andere chocoladeproducten naar het tweede kwartaal doorschoven.

De euro was 1,0768 dollar waard, tegen 1,0707 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 50,81 dollar, Brentolie werd 0,8 procent duurder op 53,38 dollar per vat.