economie

Wall Street in mineur na bedrijfscijfers

Door ANP - 18 april 2017

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York stonden dinsdag halverwege de handelssessie op verlies. Amerikaanse beleggers kregen een flinke hoeveelheid bedrijfsresultaten voor hun kiezen. Daarbij vielen de cijfers van grote concerns als Goldman Sachs en Johnson&Johnson fors tegen.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,7 procent lager op 20.497 punten. De brede S&P 500 verloor 0,4 procent, bij 2339 punten, en technologiebeurs Nasdaq speelde 0,3 procent kwijt, op 5837 punten. Eerder op de dag gingen de graadmeters in Europa al behoorlijk omlaag.

Goldman Sachs

Zwaargewicht Goldman Sachs stond tussentijds 5,2 procent in de min en was daarmee de grootste verliezer in de Dow. De Amerikaanse bank wist zijn winst in het eerste kwartaal stevig op te voeren. Toch profiteerde Goldman Sachs veel minder van de recente opleving op de beurzen dan andere banken. Branchegenoot Bank of America publiceerde eveneens resultaten en zakte 0,6 procent.

Beleggers waren ook niet tevreden over de prestaties van Dow-fonds Johnson & Johnson, dat 3,3 procent verloor. De farmaceut liet weten dat de omzet afgelopen kwartaal is toegenomen, terwijl de winst vrijwel gelijk was aan een jaar eerder. Zorgverzekeraar UnitedHealth werd na een goed kwartaalbericht door beleggers daarentegen 1,1 procent hoger gezet.

Netflix

Aanbieder van internettelevisie Netflix, die er in het eerste kwartaal minder nieuwe klanten bijkreeg dan verwacht, zakte verder bijna 4 procent. Ook het in opspraak geraakte luchtvaartconcern United Continental en motorenfietsenbouwer Harley-Davidson kwamen met tegenvallende kwartaalcijfers. Zij verloren elk ruim 4 procent.

Daarnaast was er nog overnamenieuws. Medisch bedrijf Medtronic verkoopt voor meer dan 6 miljard dollar een deel van zijn portfolio aan medische apparatuur aan branchegenoot Cardinal Health. Cardinal verlaagde tegelijkertijd zijn prognoses voor heel 2017 na een zwak eerste kwartaal. Het aandeel ging 11,5 procent omlaag.

De euro was 1,0707 dollar waard, tegen 1,0705 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 52,44 dollar. Brent daalde 0,7 procent in prijs naar 54,97 dollar per vat.