economie

Wall Street staat op winst

Door ANP - 05 april 2017

NEW YORK (AFN) – De aandelenbeurzen in New York staan woensdag in de middaghandel overtuigend op winst. Beleggers reageerden op positieve berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt en kijken verder uit naar de ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Donald Trump in de komende twee dagen.

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent hoger op 20.854 punten. De brede S&P 500 steeg 0,7 procent naar 2376 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde met 5932 punten 0,6 procent boven de slotstand van dinsdag.

Uit schattingen van loonstrookverwerker ADP bleek voorbeurs dat de werkgelegenheid in het bedrijfsleven in de VS vorige maand veel sterker is gegroeid dan verwacht. Die cijfers lopen vooruit op het officiële banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Daarin worden ook de ontwikkelingen in de publieke sector meegenomen.

PPG Industries

Verf- en chemieconcern PPG Industries won 1,2 procent. Het Amerikaanse bedrijf bevestigde het voornemen een bod uit te brengen op zijn Nederlandse concurrent AkzoNobel. Tot nu toe houdt Akzo de deur gesloten, maar PPG sluit een vijandig bod niet uit.

Broodjesketen Panera Bread maakte een koerssprong van 14 procent. Het bedrijf, met ruim tweeduizend vestigingen in Noord-Amerika, wordt voor 7,5 miljard dollar overgenomen door investeerder JAB Holding. Dat is het moederbedrijf van onder meer Douwe Egberts.

Zadenproducent Monsanto werd 1 procent meer waard. De zadenproducent, die wordt overgenomen door Bayer, presenteerde een winst over het afgelopen kwartaal die hoger was dan analisten hadden verwacht. Ook de zadenverkoop in de VS deed het goed.

Olie

Drogisterijketen Walgreens Boots Alliance leverde 2 procent in, na teleurstellende omzetcijfers. Het bedrijf toonde zich daarbij wel optimistisch over de voorgenomen overname van branchegenoot Rite Aid (plus 2 procent), ondanks bezwaren van mededingingsautoriteiten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent naar 51,11 dollar. De euro werd voor 1,0645 dollar verhandeld, tegen 1,0660 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.