economie

‘Werkgevers kunnen niet zomaar om FNV heen’

Door ANP - 11 april 2017

AMSTERDAM (ANP) – Cao’s die zijn afgesloten zonder instemming van FNV, kunnen niet zomaar van toepassing worden verklaard op leden van de grootste Nederlandse vakbond. Dat blijkt volgens FNV uit een uitspraak van de rechtbank in Haarlem in een zaak tegen luchtvaartmaatschappij Transavia.

CNV, De Unie en de vakbond voor luchtvaarttechnici NVLT sloten eind 2015 een cao-akkoord met Transavia. FNV zette als enige geen handtekening. De vakbond zag geen nut en noodzaak in een verdere verslechtering van de arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel, dat onder meer vrije dagen moest inleveren.

De rechter heeft nu bepaald dat de bonden die wel akkoord zijn gegaan, niet representatief genoeg zijn voor het circa zeshonderd man sterke grondpersoneel bij Transavia. Dat kan volgens FNV ook gevolgen hebben voor andere cao’s die buiten de bond om zijn afgesloten, bijvoorbeeld in de schildersbranche.