economie

Het verhaal achter M-Pesa

Door Wouter van Noort - 15 januari 2013

Achter het succes van de revolutie in mobiele telefoons in Kenia staat voor een groot deel de betaaldienst M-Pesa. Dit systeem voor mobiele betalingen is zo populair dat veel mensen speciaal om van de dienst gebruik te maken een mobiele telefoon aanschaffen.

M-Pesa werkt via de simkaart van telefoons, en functioneert op zowel smartphones als simpeler modellen Betalingen kunnen met het systeem binnen enkele seconden van de ene mobiele telefoon naar de andere worden gestuurd..

Primitief bankensysteem

Omdat in Kenia het banksysteem vrij primitief is, en over straat gaan met contant geld in sommige gebieden levensgevaarlijk is, vervult M-Pesa een belangrijke rol.

De Kenianen zijn trots op M-Pesa omdat het ervoor heeft gezorgd dat het land wereldwijd voorop loopt in betalingen per mobiele betalingen, en omdat het een van de weinige echt Keniaanse technologische innovaties is: het systeem is bedacht door een Keniaanse student, en groot gemaakt door telecombedrijf Safaricom.

Straatbeeld

Inmiddels maken ruim 17 miljoen Kenianen gebruik van de dienst, bijna een derde van de bevolking.

Dat is in het straatbeeld goed te zien: op bija elke hoek staat wel een kiosk waar gebruikers geld kunnen storten op hun M-Pesa-rekening.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.