economie

Wel of niet aflossen?

Door Jean Dohmen - 05 februari 2013

De vraag of aflossen verstandig is of niet is er een die meestal met de goede rekenmachine beantwoord kan worden. Wanneer levert geld meer op? Als u het gebruikt om de hypotheek op uw huis af te lossen, of wanneer u het op een bankrekening zet?

Een eenvoudig voorbeeld: u heeft een hypotheek van 100.000 euro waarover u 5 procent rente betaalt, 5.000 euro per jaar. Veronderstel dat u die rente tegen 42 procent van de belasting mag aftrekken, dan betaalt u netto 2.900 euro per jaar.

Stel nu dat u 20.000 euro op de bank heeft staan. Als u daarmee uw schuld gedeeltelijk aflost hoeft u nog maar over 80.000 euro 5 procent rente te betalen: 4.000 euro. Na aftrek van het fiscaal voordeel resteert een netto rente van 2.320 euro. Per saldo gaat u per jaar dan 580 euro minder rente betalen, ruim 48 euro per maand.

Bankrekening

Stel nu eens dat de 20.000 euro op een bankrekening stonden waar ze 3 procent rente opbrachten. Dan loopt u door de aflossing 600 euro per jaar aan rente mis. De misgelopen rente is dus hoger dan het financieel voordeel van aflossen, al gaat het niet om veel geld.

Met de huidige, lage spaarrentes is aflossen vaak voordeliger. Als het spaargeld 1,8 procent rente opbrengt, loopt u maar 360 euro aan rente mis. Aflossen is dan 220 euro per jaar aantrekkelijker. Dat is snel verdiend.

Het maken van een correcte berekening is vaak ingewikkeld omdat meer factoren een rol spelen. Aflossen van de hypotheek heeft als extra voordeel dat de huiseigenaar onder de Wet-Hillen kan vallen, die bepaalt dat bij een afgeloste hypotheek geen eigenwoningforfait meer betaald hoeft te worden.

Bonus

Dit forfait is de verplichte fiscale bijtelling van een percentage van de WOZ-waarde van het huis bij het belastbaar inkomen. Als dat vervalt, levert aflossen een extra bonus op.

Als uw spaargeld qua omvang echter boven de vrijstelling van 21.139 euro (partners 42.278 euro) uitkomt, bent u vermogensrendementsheffing verschuldigd, dit is de facto 1,2 procent van het bedrag boven de vrijstelling. In dat geval loont het eerder om af te lossen.

Waarschuwing

Tot slot een waarschuwing: wie voorziet dat hij de komende jaren voor grote uitgaven komt te staan, omdat auto’s aan vervanging toe zijn of er hoge zorgkosten gemaakt moeten worden, moet zich goed realiseren dat het niet altijd makkelijk is om geld weer uit het huis te halen.

Banken letten sterk op inkomen. Vooral gepensioneerden met een klein aanvullend pensioen zijn vaak niet in staat de hele overwaarde van hun huis met een nieuwe hypotheek te verzilveren. Investeren in een stevige buffer, die altijd nog gebruikt kan worden om de hypotheek ooit af te lossen, is wel zo veilig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.