economie

Tips bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

Door Heidi Klijsen - 07 maart 2013

Niet alleen de prijs is belangrijk bij een overlijdensrisicoverzekering. Het loont de moeite om ook naar de vorm en voorwaarden te kijken.

De meeste overlijdensrisicoverzekeringen worden afgesloten bij een hypotheek. De bank eist vaak dat u de top van de hypotheek afdekt voor overlijdensrisico. Huiseigenaren zetten vaak klakkeloos hun handtekening onder de offerte voor zo’n verzekering. Maar die hoeft zeker niet de goedkoopste te zijn.

De volgende vijf punten zijn belangrijk om op te letten:

1. Sluit niet klakkeloos een overlijdensrisicoverzekering af bij uw hypotheekbank, maar vraag meerdere offertes op. De hypotheekaanbieder mag u niet verplichten daar de verzekering af te sluiten, want koppelverkoop is verboden.

2. Check of er in de voorwaarden geen zogeheten ‘en bloc-bepaling’ is opgenomen. Die geeft de verzekeraar namelijk het recht om gedurende de looptijd eenzijdig de premie te verhogen.

3. Bent u niet-roker? Vraag ook offertes op bij verzekeraars die korting geven aan niet-rokers. Verschillende verzekeraars bieden een flinke korting.

4. Het is niet altijd nodig om een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft de verzekerde hoofdsom de hele looptijd gelijk. Dit is veel duurder dan een annuïtair dalende verzekering, waarbij het verzekerde bedrag gedurende de looptijd afneemt.

5. Wilt u overstappen naar een andere verzekeraar, wacht dan totdat de nieuwe verzekeraar u heeft geaccepteerd voordat u de oude verzekering opzegt. Als u op basis van uw gezondheidsverklaring of medisch onderzoek niet wordt geaccepteerd door de nieuwe verzekeraar, of alleen tegen een hogere premie, dan kunt u nog terugvallen op uw bestaande verzekering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.