economie

Wel of niet de polis naar box 1?

Door Heidi Klijsen - 13 maart 2013

Houders van een kapitaalverzekering hebben nog tot 1 april 2013 de tijd om deze om te zetten naar box 1. Of dit zin heeft, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Is de kapitaalverzekering vóór 1 januari 1992 afgesloten, dan kunt u hem meestal rustig in box 3 laten. Het opgebouwde kapitaal in deze kapitaalverzekeringen is volledig vrijgesteld van vermogensrendementsheffing.

Vrijstelling

Ook kapitaalverzekeringen die zijn afgesloten tussen 1 januari 1992 en 14 september 1999 vallen onder een relatief gunstige regeling. Ze hebben in box 3 een vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing van € 123.428 per persoon (€ 246.856 voor partners).

Een uitzondering geldt als u tussentijds wat heeft veranderd aan de polis. Bijvoorbeeld door de looptijd te verlengen of het verzekerd kapitaal te verhogen.

Datum doorslaggevend

In dat geval is meestal de datum van de wijziging doorslaggevend en niet de afsluitdatum. Daardoor kan de polis in een minder gunstig fiscaal regime vallen.

Of dat zo is, hangt af van de voorwaarden van uw kapitaalverzekering.

Win bij twijfel altijd advies in bij de verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon waar u de polis heeft afgesloten. Of vraag een deskundige adviseur om raad.

Meer informatie: Belastingdienst

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.