economie

Spaarrekening of deposito?

Door Heidi Klijsen - 11 april 2013

Een gewone spaarrekening is flexibel, maar levert weinig op. Voor spaardoelen verder weg kan het aantrekkelijk zijn uw geld langer vast te zetten.

De keuze van een spaarvorm hangt allereerst af van uw spaardoel. Is het geld bestemd voor onvoorziene uitgaven of een spaardoel op korte termijn? Dan is een gewone (internet)spaarrekening, zonder opnamekosten, de meest logische keuze.

Westland Utrecht biedt met 2,15 procent de hoogste rente (peildatum 1 april). Op onder meer www.independer.nl en www.consumentenbond.nl/sparen kunt u spaarrentes vergelijken.

Vaste rente

Voor doelen verder weg is een deposito mogelijk aantrekkelijker, maar dan staat het geld wel vast. Hierbij geldt doorgaans dat hoe langer het geld vast staat, des te hoger de rentevergoeding is.

De rente op deposito’s is weliswaar het afgelopen jaar flink gedaald, maar toch leveren ze vaak meer op dan een spaarrekening. Zo krijg je op een tienjaarsdeposito maximaal 3,6% rente per jaar (peildatum: 1 april 2013); méér dan op welke paarrekening ook.

Een groot verschil met gewone spaarrekeningen is dat deposito’s gedurende de looptijd een vaste rente bieden. Dat kan nadelig uitpakken als een spaarrekening op een gegeven moment 4% of 5% rente oplevert, terwijl het studiepotje tegen een lager tarief vast staat. Het kan ook voordelig zijn, als de spaarrente gelijk blijft of zelfs daalt.

Nadelen

Aan deposito’s kleeft wel een aantal nadelen aan. Allereerst is bij tussentijds geld opnemen een boete verschuldigd. Een ander nadeel is dat je niet kunt bijstorten.

Dat laatste is op te lossen door een gewone spaarrekening te combineren met een deposito. Wat je bijvoorbeeld kunt doen, is gedurende het jaar op een gewone spaarrekening sparen. Aan het einde van het jaar zet je het saldo vast op een deposito voor de gewenste periode.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.