economie

Premies voor reisverzekeringen verschillen enorm. Vergelijken loont!

Door Remko Nods - 29 mei 2013

De website Geld.nl is een van de meest geraadpleegde sites, als consumenten premies willen vergelijken voor onder meer reisverzekeringen. De site geeft een goed overzicht van het zeer diverse aanbod, inclusief de beruchte ‘kleine lettertjes’.

De juiste keuze maken is nog niet zo makkelijk. Als eerste moeten consumenten bepalen of ze een doorlopende reisverzekering willen of een tijdelijke polis. Veel mensen kiezen voor het gemak een doorlopende polis. Geen omkijken meer naar. Maar ze betalen wel voor het gemak.

Als vuistregel geldt dat een doorlopende polis pas voordeliger is als mensen meer dan dertig dagen per jaar op vakantie gaan (binnen Europa). Veel consumenten halen dat niet, en kunnen dus beter een tijdelijke (kortlopende) polis afsluiten. Voor mensen die vaak buiten Europa zitten, is een doorlopende polis sneller het overwegen waard.

Extra dekking

De tweede afweging, die consumenten moeten maken om een overzichtelijke keuze te maken, is de omvang van de dekking. Vooral de vraag of zorgkosten meeverzekerd moeten worden, is van belang, want deze dekking is relatief prijzig. Mensen die de verplichte basisverzekering al hebben, zijn over het algemeen ook verzekerd in het buitenland. Dubbel verzekeren is dan onnodig duur.

Maar let op: de basisverzekering keert zorgkosten uit op basis van in Nederland gangbare tarieven. Landen met dure zorgvoorzieningen, zoals de Verenigde Staten en Zwitserland, vergen extra dekking. Informeer tijdig bij uw zorgverzekeraar!

Wintersport

Belangrijk is ook een extra dekking als u vaak gaat wintersporten, of bepaalde risicovolle sporten beoefent, zoals bergbeklimmen, duiken of parachutespringen. Bij zulke extra dekkingen wordt een doorlopende reispolis vaak weer aantrekkelijker dan een tijdelijke.

Een behoorlijke besparing op de premie is mogelijk als u een eigen risico van 100 euro of meer accepteert. De kans is groot dat u dan op vakantie minder zorgeloos met uw spullen omgaat. Voorkomen is beter dan declareren, want dat kost veel tijd voor de verplichte aangifte bij de lokale politie, en soms ergernis als achteraf blijkt dat de dekking beperkt is.

Dekkingsbeperkingen

Let tenslotte op dekkingsbeperkingen, die veel verzekeraars hebben ingevoerd voor bijvoorbeeld verlies of diefstal van dure smartphones, foto- en video-apparatuur en (zonne)brillen. Dat voorkomt teleurstellingen achteraf.

Een extra dekking voor het verlies of diefstal van contant geld is in veel gevallen onnodig, als er voldoende pinautomaten op uw vakantieadres zijn.

Alternatieven voor de website Geld.nl zijn independer.nl en consumentenbond.nl als consumenten op zoek gaan naar een geschikte en betaalbare reisverzekering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.