economie

Wat er goed gaat in Nederland

Door Wouter van Noort - 29 mei 2013

Het sentiment mag dan wel eens anders zijn, veel in Nederland gaat nog altijd geweldig. Nederland scoort op vele internationale ranglijsten uitzonderlijk goed: in de top-10 of zelfs de top-5.

Nederland staat in internationaal perspectief zowel economisch als op het gebied van infrastructuur en veiligheid in de wereldtop.

Vestigingsklimaat

We hebben in Rotterdam qua goederenoverslag de grootste haven van Europa, staan in vergelijkingen van bijvoorbeeld het World Economic Forum over concurrentie- en innovatiekracht steevast bij de beste landen, hebben een van de beste pensioenstelsels ter wereld en zijn een uitzonderlijk aantrekkelijk land voor buitenlandse bedrijven om zich te vestigen.

En dat is nog maar een kleine greep uit de grote hoeveelheid statistieken en vergelijkingen waaruit de bevoorrechte positie van Nederland blijkt. In de meest recente index van menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties, een ranglijst van algemene welvaart, staat Nederland vierde van de wereld.

Geen toeval

Natuurlijk hangen die ranglijsten helemaal af van de criteria die worden gehanteerd en de gegevens die worden gebruikt: ze zijn altijd in zekere mate arbitrair. Maar als uit diverse onderzoeken van gerenommeerde instituten hetzelfde blijkt, zegt dat wel degelijk iets over de staat van een land.

Nederland scoort in zoveel verschillende ranglijsten hoog, dat van toeval geen sprake meer kan zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.