economie

Extra saldo op de creditcard

Door Michiel Dijkstra - 26 juni 2013

Creditcards kunnen niet alleen worden gebruikt om mee te betalen, maar ook om mee te sparen. Veel creditcardaanbieders laten gebruikers een positief saldo opbouwen op hun kaarten.

Dat heeft een belangrijk voordeel: u kunt meer uitgeven met uw creditcard, zonder dat u een hoger bestedingslimiet hoeft aan te vragen – wat mogelijk extra geld kost.

Rente

Wie geld op zijn creditcard heeft staan, ontvangt ook rente. Zo biedt verstrekker ICS op zijn VISA World Card en Mastercard Classic creditcard een rente van 1,75 procent. De ANWB VISA Card biedt hetzelfde. Dat is meer dan wat de grootbanken op internetspaarrekeningen bieden – bij ING krijgt u 1,35 procent rente, tenzij u meer dan 5.000 euro stort maar dat maakt het nog niet tot een goede deal.

Bij bovenstaande kaarten krijgt u namelijk pas rente  wanneer u meer dan 500 euro op de kaart zet. Pas wanneer u meer dan 2.187,50 euro stort, betaalt de creditcard meer uit dan de internetspaarrekening van ING.

Geldautomaat

Daarbij betaalt u ook nog eens als u met uw creditcard geld uit een geldautomaat haalt. Voor positieve saldo’s is dit wel minder dan wanneer de creditcardmaatschappij u het geld moet voorschieten – bij de genoemde kaarten 1 procent tegenover 4 procent van het gepinde bedrag.

Sparen op een creditcard is dus alleen een goed idee als u spaart voor een zeer grote aankoop binnen Europa, omdat u anders tegen extra kosten aanloopt.

Als u op zoek bent naar een hoge rente zijn er gelukkig nog voldoende alternatieven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.