economie

Begrotingsakkoord: dit verandert er voor u in 2015

Door Tom Reijner - 28 augustus 2014

Het kabinet heeft woensdagavond, samen met de gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP, een akkoord voor de begroting van 2015 bereikt. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) sprak optimistisch van ‘een prudente begroting die past bij deze tijd’.

De vraag is of de Nederlander meer te besteden zal hebben, na jaren van koopkrachtverlies en lastenverzwaringen. De details worden pas bekend op Prinsjesdag en bij de presentatie van de Miljoenennota, maar dit zijn de belangrijkste veranderingen op hoofdlijnen:

  • Werkende Nederlanders hebben volgend jaar iets meer ruimte in hun portemonnee. Ze gaan er naar verwachting 0,25 procent op vooruit.
  • Eerder lekte al uit dat de premie voor de zorgverzekering stijgt met 115 euro naar 1.215 euro per jaar. Dat betekent dus een tientje extra per maand. Het bedrag is een richtlijn voor zorgverzekeraars, die er voor kunnen kiezen om de opgelegde verhoging niet door te berekenen. Het verplichte eigen risico stijgt met 15 euro per jaar naar 375 euro.
  • Lage inkomens worden voor die toegenomen zorgkosten gecompenseerd met een hogere zorgtoeslag.
  • Er komt een verlichting in de lastenverzwaringen. Het kabinet trekt daarvoor in totaal bijna een miljard euro uit.
  • Defensie krijgt er, onder druk van nieuwe spanningen in Europa en de dreiging van IS in het Midden-Oosten, extra geld bij. Het gaat om 100 miljoen euro. Daarmee moet de slagkracht van ons leger worden versterkt, nadat het de laatste jaren met voortdurende bezuinigingen te maken had. Het geld moet worden ingezet voor materieel, wapens en militairen, vinden althans VVD, ChristenUnie en SGP.
  • Mensen die hun huis willen verbouwen, profiteren ook het komende half jaar nog van het lage btw-tarief. Het kabinet en de oppositiepartijen spraken deze verlenging af. Het lage btw-tarief van 6 procent geldt tot juli volgend jaar.
  • En dan is er nog een eerder afgesproken verhoging van de arbeidskorting. Daardoor gaan de midden- en hoge inkomens erop vooruit.

De begroting is gebaseerd op een voorzichtige economische groei. Maar het kabinet onder leiding van premier Mark Rutte (VVD) kan nu nog niet voorzien wat er de komende tijd in de wereld zal gebeuren.

De oorlog in Oekraïne, verdere sancties tegen Rusland, de opmars van IS en dreigende onrust in olielanden: al die ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat de wereldhandel schade oploopt – en daarmee ook exportland Nederland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.