economie

Elsevier Uw geld: hoe studeren veel goedkoper kan

Door Nic Vrieselaar - 26 augustus 2014

Dit is het laatste collegejaar voordat de studiefinanciering verdwijnt. Studenten moeten dan flink gaan bezuinigingen. Maar ook dit jaar valt er nog veel te winnen.

Studenten die komende maand beginnen met een opleiding hebben geluk: dit is het laatste collegejaar voordat de studiefinanciering verdwijnt. Dat scheelt 3.350 euro per jaar. Dan moeten studenten echt op hun centen letten. Maar er zijn mogelijkheden.

Beurs

Wie goede cijfers haalt – zeg een 7,5 gemiddeld – kan op de websites wilweg.nl en scholarshipsportal.eu zien of hij in aanmerking komt voor een van de vele particuliere Nederlandse studiebeurzen.

Zoals die van de Dr. L.A. Buma Stichting voor Friese studenten en de Stichting Lodewijk Pincoffs Studiebeurs voor Rotterdamse studenten, of juist een van de zogeheten culturele verdragsbeurzen om voordelig in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, Mexico of Japan te studeren.

Op de hoogte

Veel studenten zijn verder goed op de hoogte of ze wel of geen recht hebben op huurtoeslag, maar dat geldt niet voor de zorgtoeslag: volgens budgetvoorlichter Nibud ontvangen jaarlijks liefst 120.000 studenten die subsidie niet, terwijl ze die wel kunnen krijgen.

Zonde, want de zorgtoeslag is voor een doorsnee student 865 euro per jaar, ongeacht wie de zorgverzekering betaalt. Verder doen tienduizenden studenten geen belastingaangifte, terwijl de fiscus ze vaak honderden euro’s aan te veel betaalde loonbelasting schuldig is.

Messenset

Studenten met een flinke bijbaan mogen daarnaast hun collegegeld aftrekken van hun brutoloon. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de aanschaf van een messenset voor scholieren van een hotelschool en de lectuur en literatuur voor een rechtenstudent. Dat is gunstig, want bij elkaar kunnen die kosten flink oplopen. Zo schat de Rijksuniversiteit Groningen de jaarlijkse kosten voor boeken op zo’n 650 euro.

Maar let op: niet alle studiekosten zijn aftrekbaar. Een computer bijvoorbeeld mag pas als last worden opgevoerd als die verplicht is gesteld door de opleider. Zoals een speciaal uitgeruste laptop voor een informaticastudie. Ook reiskosten zijn niet aftrekbaar. Daarnaast geldt er een drempelbedrag van 250 euro: alleen studiekosten daarboven kunt u opvoeren als aftrekpost.

Ontvangen studiefinanciering moet dan weer in mindering worden gebracht op het af te trekken bedrag, waardoor het vooral aantrekkelijk is voor studenten die geen prestatiebeurs (meer) ontvangen, zoals deeltijdstudenten.

Drankje

Stel dat iemand naast zijn baan een universitaire master in bedrijfskunde wil doen om in aanmerking te komen voor een hogere functie. Het deeltijd-collegegeld bedraagt 1.500 euro per jaar, de studieboeken kosten 650 euro. Minus de drempelwaarde van 250 euro is dus 1.900 euro aftrekbaar van het brutoloon.

Valt u in de marginale belastingschijf van 42 procent? Dan kost de opleiding netto nog maar 1.102 euro per jaar. Zo houdt een student geld over voor de laptop of tablet die niet aftrekbaar is, of juist voor een drankje na college.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.