economie

Nieuwe Europese sancties tegen Rusland in de maak

Door Shari Deira - 31 augustus 2014

De economische sancties die de Europese Unie heeft genomen tegen Rusland hebben nog niet het gewenste effect opgeleverd. De Unie bereidt daarom ‘met spoed’ nieuwe economische sancties voor tegen het land.

Uiterlijk over een week kunnen de nieuwe sancties worden ingediend, als Rusland de spanningen in het oosten van Oekraïne niet afbouwt, zo werd duidelijk tijdens de Europese top in Brussel.

Meevechten

De sancties die eerder werden getroffen waren ‘gerichte maatregelen‘ tegen specifieke personen en bedrijven. Wat voor sancties de Unie nu zal nemen, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk gaat het om zwaardere economische maatregelen. Ook bestaande sancties kunnen worden uitgebreid, zegt premier Mark Rutte (VVD).

De Europese sancties die in juli zijn genomen, hebben vooralsnog niet het gewenste effect geleverd. Rusland zou de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne nog steeds bewapenen en er zijn aanwijzingen dat het Russische leger meevecht tegen Oekraïense troepen.

Van Rompuy zegt dat er sprake is van een ‘ernstige escalatie’ van de situatie van de afgelopen dagen, en als Rusland niet bereid is zich terug te trekken om de spanningen te laten afnemen, nieuwe sancties van kracht zullen zijn.

Totale oorlog

Voor eventuele nieuwe sancties kan de Unie op steun rekenen van de Verenigde Staten en Oekraïne. Zij laten weten achter het besluit te staan om nieuwe maatregelen te treffen. De Oekraïense president Petro Porosjenko spreekt van een ‘totale oorlog’. ‘Ik denk dat we heel dicht bij een situatie zijn die straks niet meer om te draaien is.’

Slowakije, dat voor zijn gasproductie grotendeels afhankelijk is van Rusland, ziet nieuwe sancties niet zitten. Premier Robert Fico vindt ze ‘betekenisloos’ en wil eerst wachten of de huidige sancties effect hebben. Hij dreigt een veto uit te spreken tegen nieuwe sancties die de Slowaakse economie treffen.

Militairen

Intussen hebben Rusland en Oekraïne krijgsgevangenen geruild. Tien Russische militairen die in Oekraïne zijn vastgehouden, zijn nu weer in Rusland en 63 Oekraïense militairen zijn vrijgelaten. ‘De onderhandelingen waren erg moeilijk. Gezond verstand kreeg de overhand en het is allemaal goed geëindigd,’ zegt plaatsvervangend commandant Aleksej Ragozin van de Russische luchtmacht.

Ook staat er een nieuw Russisch hulpkonvooi klaar bij de grens met Oekraïne. Het gaat om 280 vrachtwagens die volgens Rusland gevuld zijn met hulpgoederen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.