economie

100.000 extra banen en andere punten uit de begroting

Door Tom Reijner - 16 september 2014

Behoedzaam. Zo noemt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zijn begroting voor volgend jaar. Bij het aanbieden van het gouden koffertje sprak hij, net als koning Willem-Alexander, waarschuwende woorden.

Hoewel de economie groeit en de koopkracht van de Nederlander gemiddeld met 0,5 procent stijgt, vormen de ontwikkelingen in conflictgebieden een risico voor het economisch herstel. Veel cijfers zijn de afgelopen tijd al uitgelekt, maar hier zijn nog eens alle belangrijkste punten op een rij.

  • Inkomens tot 2.600 euro gaan er gemiddeld 0,5 procent op vooruit, inkomens tussen de 2.600 en 5.200 euro zien hun koopkracht met 0,25 procent stijgen. Inkomens tussen 5.200 en 7.500 en daarboven gaan er 0,75 procent op vooruit. De koopkracht van gepensioneerden en alleenstaande werkenden blijft gelijk. De meeste huishouden er op vooruit, blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken.
  • Voor asielzoekers wordt 375 miljoen euro uitgetrokken omdat de stroom asielzoekers hoger is dan verwacht.
  • Het eigen risico in de zorg stijgt met 15 euro naar 375 euro per jaar. Eerder werd ook al bekend dat de zorgpremie met 114 euro per jaar wordt verhoogd.
  • Defensie krijgt er structureel geld bij. Het gaat om 100 miljoen euro per jaar. Daarmee zijn de bezuinigingen van de afgelopen jaren op het departement voorbij. Ook de AIVD kan rekenen op meer steun. De veiligheidsdienst krijgt er 25 miljoen euro per jaar bij.
  • Voor belastingverlaging in de eerste schijf wordt jaarlijks 475 miljoen uitgetrokken. De arbeidskorting wordt verhoogd. Dat kost de overheid jaarlijks een 500 miljoen euro.
  • Het kabinet wil de komende jaren 100.000 extra banen scheppen door de lasten op arbeid met 15 miljard euro te verlagen. De 1 miljard euro lastenverlichting op arbeid is daartoe een eerste aanzet.
  • Op de huizenmarkt wil het kabinet mensen met restschulden of dubbele hypotheeklasten tegemoetkomen. Ook het tijdelijke lagere btw-tarief bij verbouwingen en renovatie blijft langer van kracht.
  • In Nederland komt het komende jaar 278 kilometer asfalt bij. De uitbreiding van het wegennet moet onder meer de verwachte toename van files opvangen.
  • Het kabinet gaat de komende 30 jaar ongeveer 20 miljard euro investeren in nieuwe maatregelen om het land te beschermen tegen hoogwater en te zorgen voor voldoende zoetwater. Dat staat dinsdag in het nieuwe Deltaplan.
  • Het midden- en klein bedrijf moet een impuls krijgen. Een speciale ambassadeur gaat beginnende, groeiende en innovatieve mkb’ers (midden- en klein bedrijf) bijstaan zodat zij in 2015 fors meer ruimte krijgen om te groeien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.