economie

Elsevier Uw geld: is investeren in windenergie de moeite waard?

Door Nic Vrieselaar - 05 september 2014

Energieleverancier Eneco probeert u met tv-spotjes te verleiden om te investeren in windenergie. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. Wat levert dat op?

Eneco pakt de laatste tijd groot uit met reclames voor HollandseWind Certificaten: obligaties in een Brabants windmolenpark. Het voornaamste doel van die certificaten lijkt om mensen positiever tegen windenergie aan te laten kijken. Velen zien in windturbines horizonvervuiling, maar als er financieel voordeel uit te halen valt, levert de bouw van nieuwe molens minder protest op, zo lijkt de gedachte.

Via Eneco kan iedereen tussen de 25 en 2.500 euro inleggen in een Brabants windmolenpark. Naar verwachting levert die investering tussen de 2,5 procent en maximaal 3,5 procent rente per jaar op. Hoe harder het waait, hoe hoger de rente. Een leuk concept waarvan inmiddels al meer dan 140.000 obligaties zijn verkocht, maar is het wel de moeite waard om te investeren in HollandseWind?

Windsnelheid

De rente wordt bepaald op basis van de gemiddelde windsnelheid die weerinstituut KNMI het afgelopen jaar heeft gemeten. Dat lijkt een gunstig voorstel in ons klimaat waar de wind doorgaans goed aanwezig is. Toch is een rente van 2,5 tot 3,5 procent tamelijk laag voor een belegging die risico inhoudt: de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening is 1,75 procent.

Opvallend is bovendien dat Eneco aan de obligatiehouders van een windmolenpark in Houten veel meer rente betaalt, tot 5,5 procent. Die obligaties waren voornamelijk bedoeld voor omwonenden, die immers meer last hebben van de rondwentelende wieken.

Bij het windmolenpark in Brabant adverteert Eneco dus met een rendement van 2,5 procent tot 3,5 procent, maar in het prospectus staat dat het lager uit kan vallen als de wind structureel veel minder hard waait dan gemiddeld. De rente komt ook in het geding als de turbines groot onderhoud nodig hebben en dus lange tijd buiten gebruik zijn. Sympathiek is wel dat de obligaties elk moment zijn terug te verkopen voor het nominale bedrag.

Bankroet

Daarnaast lopen investeerders het risico dat ze hun inleg verliezen mocht Windpark de Beemden, het bedrijf achter het park, failliet gaan. HollandseWind Certificaten zijn in dat geval ook achtergesteld op een lening van Het Apostolisch Genootschap: de vrijzinnige geloofsgemeenschap leende het project 3 miljoen euro. Dat betekent dat niet alleen de fiscus voor in de rij staat bij een bankroet, ook de apostolischen.

De kans op een faillissement lijkt gelukkig niet groot: het merendeel van de turbines in het park levert al stroom op en de bouw van de laatste molens wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond. Maar nog steeds geldt: voor een risicovolle belegging is het rendement wat mager. Investeren in HollandseWind Certificaten lijkt daarom alleen aantrekkelijk voor fans van windenergie die zelf ook een – heel bescheiden – graantje hopen mee te pikken van de windmolenhype.

Investeren in windenergie levert net iets meer op dan sparen (grafiek Elsevier)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.