economie

Elsevier Uw geld: kijk uit met duur internet op smartphone

Door Nic Vrieselaar - 29 september 2014

Sommige smartphone-apps verbruiken veel megabytes. Hoe kunt u zuinig omspringen met uw internetbundel?

Bijna 11,6 petabyte: genoeg om meer dan 440 jaar continu films en televisieseries kijken, in HD-kwaliteit. Zoveel mobiele data verbruikten Nederlandse smartphone- en tabletgebruikers samen in de eerste drie maanden van dit jaar.

Gek is al dat mobiele gesurf niet: telecombedrijven begonnen vorig jaar met het uitrollen van het 4G-netwerk, waardoor mobiel internet net zo snel is als thuis.

Treinrit

Een treinrit is op die manier een stuk minder saai: u zet simpelweg een grappige film op, of luistert via Spotify naar uw favoriete muziek. Het is met die apps wel oppassen dat u niet pijlsnel door uw databundel heen bent, want buiten de bundel is internet dikwijls een stuk duurder. Welke apps verbruiken de meeste data?

Vooral apps om video’s af te spelen gebruiken veel data: tussen de 5 en 50 megabyte per minuut, afhankelijk van de kwaliteit.

Een aflevering van een spannende televisieserie bekijken via de apps van de omroep of een streamingdienst als Netflix kan zo in één klap uw hele databundel opmaken. Tip: kies in de instellingen van de app of op de website van de videodienst dat u standaard lagere kwaliteit video’s wil, die minder megabytes verbruiken.

Torenhoog

Andere apps slurpen zonder dat u het doorhebt veel data. Zo speelt de app van netwerksite Facebook automatisch video’s af die vrienden of adverteerders met u delen. Het checken van het wel en wee van uw netwerk kan zo veel data kosten.

Tip: na veel klachten van gebruikers die torenhoge telefoonrekeningen kregen, heeft Facebook zijn app aangepast. Het is nu mogelijk om bij de instellingen automatisch afspelen van video’s via het mobiele netwerk uit te schakelen.

Muziek verbruikt minder data dan video, maar dat is een schrale troost voor veel mensen die hun mp3-speler de deur uit hebben gedaan en tegenwoordig muziek luisteren via muziekdiensten als Spotify, Deezer en Google Play. Een liedje van drie minuten slurpt pakweg 3,5 megabyte aan data. Tip: via de wifiverbinding thuis of op de zaak kunt u een selectie liedjes vast voorladen, zodat u uw mobiele-internetbundel ontziet.

Geen paniek

Wie onverhoopt toch al zijn data heeft verbruikt voor het einde van de maand, hoeft niet direct in paniek zijn telefoon uit te zetten: zo brengen KPN en T-Mobile geen extra kosten in rekening, maar wordt wel de snelheid flink afgeknepen.

Klanten van Vodafone kunnen nog wel snel blijven internetten, maar daar betalen ze 2 cent per megabyte voor. Dat geldt ook voor Ben en AH Mobiel, die 10 en 35 cent per extra megabyte rekenen.

Bij die aanbieders is het dus oppassen, maar providers sturen u een sms-bericht als uw bundel bijna op is. Tip: u kunt uw verbruik meestal online inzien, en vaak ook via uw telefoon. Zo voorkomt u dat een grappige videoclip een pijnlijke ontknoping krijgt op uw factuur.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.