economie

In Griekenland is er wel ruimte voor lastenverlichtingen

Door Shari Deira - 07 september 2014

Terwijl in Nederland wordt gesteggeld over lastenverlichtingen, zijn deze in Griekenland al aangekondigd. De Griekse economie toont enig teken van herstel en de Griekse premier Antonio Samaras wil alweer lastenverlichtingen doorvoeren.

Samaras zei dat zaterdag tijdens een toespraak aan het eind van de zomerperiode over de toestand van de economie. Het wordt tijd dat Griekenland weer op eigen benen gaat staan, zegt de premier.

Lasten

De Griekse economie zal volgens Samaras in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst in zes jaar groei laten zien. In het eerste kwartaal liet de economie nog een krimp zien van 1,1 procent, en in het tweede kwartaal van 0,6 procent.

‘Griekenland is nog steeds gewond, maar de wonden helen en we kunnen kijken naar de toekomst.’ Samaras zegt dat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook moeten inzien dat het tijd is om te beginnen met terugdringen  van bezuinigingen.

Tijdens een overleg met kredietverstrekkers in Parijs over de economische situatie  van Griekenland, zouden de Grieken al hebben aangekaart dat zij lasten willen verlichten. De verschillende partijen zijn niet tot overeenstemming gekomen.

Groei

Wat voor lastenverlichtingen Samaras precies wil doorvoeren, is nog niet bekend. Hij maakt zijn plannen daarvoor in oktober bekend. De inkomensbelasting voor de hoogste inkomens zou hij in ieder geval stapsgewijs willen verlagen van 42 tot 32 procent.

Ook is Samaras naar eigen zeggen van plan om de impopulaire vermogensbelasting te verlagen. Griekenland denkt dat als het land minder hoeft te bezuinigen, er meer ruimte ontstaat voor economische groei.

Werkloosheid

Het IMF voorspelde vorige maand dat de Griekse economie over het hele jaar kan uitkomen op een groei van 0,6 procent. Hoewel het iets beter lijkt te gaan, staan niet alle seinen op groen voor Griekenland. De winkelverkopen nemen nog steeds af en het land kampt nog steeds met een torenhoge werkloosheid. Meer dan een kwart van de beroepsbevolking zit zonder werk thuis.

Het is nog steeds het land met de meeste schulden in de eurozone. De staatsschuld van het land komt dit jaar uit rond de 177 procent van het bruto binnenlands product, alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.