economie

Moet Groningen blij worden van nieuw Google-centrum in Eemshaven?

Door Servaas van der Laan - 23 september 2014

Het Amerikaanse bedrijf Google gaat een nieuw datacentrum bouwen in de Groningse Eemshaven bij Delfzijl. Moeten de Groningers blij worden van dit project?

Onder luid tromgeroffel maakte minister van Economische Zaken Henk Kamp dinsdag bekend dat de afgelopen periode in het diepste geheim een deal met technologiebedrijf Google is voorbereid.

40 hectare

Google gaat een enorm datacentrum van zo’n 40 hectare groot bouwen in het gebied voor een bedrag van ongeveer een miljard euro. Het centrum moet de kwakkelende economie in de achterstandsregio een oplawaai in de goede richting geven.

Volgens het havenbedrijf Groningen Seaports gaat het om een investering die ‘niet alleen voor Noord-Nederland, maar ook nationaal en internationaal gezien van groot belang is’.

Het project moet 1.000 banen op korte termijn, het centrum moet immers worden gebouwd, en naar schatting 150 banen op lange termijn gaan opleveren.

Gesubsidieerde concurrentie

Google zelf zal de komende vier jaar 600 miljoen euro in het centrum investeren. Maar moeten de Groningers blij zijn met dit project?

Niet iedereen is even enthousiast. Want waarmee is Google gelokt om de datafabriek in Oost-Groningen neer te zetten? Zijn er, naast de grote trans-Atlantische glasvezelkabel in de buurt, nog meer lokkertjes geweest?

Voor die glasvezelkabel had Google ook een stukje verderop in Duitsland kunnen gaan zitten waar de stroom veel goedkoper is. Onder meer vanwege de hoge energieprijzen hield aluminiumsmelter Aldel het hoofd niet boven water.

‘Aldel wilde zelfs een kabel naar Duitsland trekken omdat de stroom hier zo duur was,’ zegt de Groningse ondernemer Ronald Mulder op Twitter. ‘Waarom gaat Google niet 20 kilometer verderop zitten?’

Een deel van de Groningse ondernemers ziet de komst van Google vooral als gesubsidieerde concurrentie. Want er is al een tekort aan ict’ers in de regio en die trekken door Google echt niet opeens allemaal naar het noord-oosten van het land. Wordt het gigacentrum van Google een zegen of extra zorg voor Groningen? Politici zien vooral de zegen, ondernemers de zorg.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.