economie

Elsevier Uw geld: een goede advocaat kiezen in zes stappen

Door Nikki Sterkenburg - 17 oktober 2014

Advocaten hebben gouden tijden achter de rug, met financiële aberraties tot gevolg. Maar de consument staat steeds sterker en is goedkoper uit. Elsevier geeft zes stappen om een goede advocaat te vinden.

1 Hebt u echt een advocaat nodig?

Veel advocaten verrichten handelingen waarvoor geen inschrijving op het tableau nodig is. Voor relatief eenvoudige kwesties zoals contracten is het vaak goedkoper om een juridisch adviseur in te schakelen.

2 Welk specialisme heeft de advocaat?

Bijna alle advocaten specialiseren zich in een rechtsgebied, zoals familierecht, strafrecht of civielrecht. Vraag ook altijd door op welk specifiek gebied een advocaat een specialisme heeft. Ondernemingsrecht kan bijvoorbeeld op faillissementen slaan, maar ook op fusies en overnames.

3 Hoe ervaren is de advocaat?

Goed advies kost geld, maar betaalt zichzelf ook terug. Toch zou u ervoor kunnen kiezen om voor een relatief eenvoudige zaak een minder ervaren (met andere woorden: goedkopere) advocaat in de arm te nemen. En mocht u toch een veelgevraagde advocaat inschakelen, leg dan schriftelijk vast dat diegene persoonlijk uw belangen behartigt. Ook topadvocaten zijn immers geneigd nog weleens werk door te schuiven naar kantoorgenoten.

4 Is de advocaat lid van een beroepsvereniging?

Beroepsverenigingen zoals Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland of Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators presenteren zich als kwaliteitskeurmerk. Een advocaat die lid is, is in elk geval bovengemiddeld betrokken bij het vakgebied en zal waarschijnlijk vaker kennis uitwisselen en cursussen volgen.

5 Bij welk kantoor werkt de advocaat?

Bij grotere kantoren is vaak meer kennis in huis en werken heel gespecialiseerde advocaten. Toch nemen goede advocaten steeds vaker ontslag om voor zichzelf te beginnen. Zij leveren goed werk tegen een lager tarief. Pas wel op voor eenpitters die alle specialismen aanbieden om maar genoeg omzet binnen te krijgen.

6 Hoe ziet de offerte eruit?

Net als bij aannemers en loodgieters kunt u ook offertes opvragen bij advocaten. Is de advocaat helder over zijn werkwijze? Wat is het uurtarief? Let daarbij ook op de inschatting van de zaak. Specialisten hebben vaak een hoger uurtarief, maar zijn doorgaans minder tijd kwijt aan een zaak dan generalisten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.