economie

Elsevier Uw geld: hoe u met een app parkeergeld betaalt

Door Nic Vrieselaar - 11 oktober 2014

In de meeste gemeenten kunt u met een smartphone betalen voor een parkeerplek. Hoe werkt het en wat kost het?

Nooit meer de portemonnee omkeren op zoek naar kleingeld, geen chipknip meer opladen en geen stress meer dat het parkeerkaartje niet langer geldig is: in 123 gemeenten, en in vrijwel evenveel parkeergarages, is parkeergeld achteraf te betalen met een smartphone-app.

Daarmee kunt u op straat per minuut afrekenen. U hoeft niet meer naar de automaat te lopen, maar gratis is dat gemak niet.

Account

Betalen met de telefoon gebeurt niet direct bij de gemeente, maar via een app van externe aanbieders, zogeheten providers. Bij de meeste providers kunt u gratis een account aanmaken, maar soms kost het tussen de 1 en 10 euro.

Bij Yellowbrick en ANWB krijgt u bij registratie een transponderkaart opgestuurd, om achter de voorruit te plakken. Op de app vult u in waar u de auto hebt geparkeerd (met een gps-signaal weet de app dat vaak zelf al) en start u de virtuele meter. Gaat u weg, dan stopt u op de app de timer en vertrekt.

Kenteken

Het verschuldigde parkeergeld betaalt u achteraf met creditcard, per overschrijving of door automatische incasso. Ambtenaren die de geparkeerde auto komen controleren, scannen de transponderkaart en kunnen zo zien of u bent ‘ingecheckt’.

In steeds meer gemeenten kunnen zij ook op kenteken controleren.

Bij de apps van SMSParking, Parkmobile, Stadsparkeren en MyOrder hoeft u alleen locatie en kenteken in te vullen, maar in onder meer Groningen, Leiden en Den Haag hebt u een sticker of kaart nodig.

Die kost tussen de 1 en 5 euro extra. Bij MyOrder is dat niet mogelijk, waardoor u in sommige steden alsnog de gang naar de parkeerautomaat moet maken. Goed opletten is het advies.

Pasje

Klanten van Yellowbrick en ANWB krijgen naast de transponderkaart ook een pasje om de garages en P+R-terreinen van Q-Park in en uit te rijden. Met andere providers kunt u niet bij Q-Park parkeren, maar voor 5 euro extra wel bij concurrerende garages, zoals die van gemeenten. Daar werken Yellowbrick en ANWB dan weer niet.

Voor het parkeren zelf betaalt u naast het gewone tarief een transactievergoeding aan de provider. MyOrder is het goedkoopst, met 22 cent per keer. Het duurst is Yellowbrick met 34 cent. Daar staat tegenover dat Yellowbrick in bijna honderdtwintig steden, en honderdvijftig parkeergarages en -terreinen is te gebruiken, terwijl nog geen vijftig steden met MyOrder werken.

Stress

Afgezien van MyOrder hebben alle providers ook een abonnementsvorm, waarbij u niet per keer transactiekosten hoeft te betalen. Dat kost bij de ANWB 55 cent per week, wat voordeliger is voor automobilisten die meer dan tweemaal per week betaald parkeren.

Parkeren met een app scheelt stress en de kans op een boete, maar dat vergt wel een kleine investering boven op de toch al hoge parkeertarieven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.