economie

Elsevier Uw geld: meer betalen door opslag duurzame energie

Door Michiel Dijkstra - 31 oktober 2014

De tarieven voor gas en licht dalen, maar door de stijgende opslag duurzame energie dragen huishoudens steeds meer af.

De tarieven voor gas en stroom gaan in 2015 omlaag, lieten Eneco en Essent eind oktober weten. Grote voorraden drukken de gasprijs. De elektriciteitsprijs daalt door de hoge opwekkingscapaciteit.

Energiekosten

Bij andere energieleveranciers zullen de prijzen waarschijnlijk ook dalen. Een goede reden om de tarieven de komende tijd in de gaten te houden. Wie slim overstapt, profiteert. Wie blijft zitten, betaalt snel te veel.

Op de energiekosten letten, is steeds harder nodig. De prijzen van energiebedrijven dalen dan wel, de belasting niet. Naast de energiebelasting en de btw wordt sinds 2013 ook een zogeheten opslag duurzame energie geheven over gas en licht.

Die bedroeg vorig jaar 9 euro per huishouden, dit jaar 19 euro en die stijgt zo door naar 237 euro in 2023, zo blijkt uit een raming van het ministerie van Economische Zaken.

Grillig

Over 2014 betaalt een gemiddeld huishouden zo’n 1.800 euro aan stroom en gas, zo verwacht Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). Als de energieprijzen ongeveer gelijk blijven, wordt dat in 2023 ruim 2.000 euro.

Wel kunnen huishoudens hun kosten terugbrengen door minder te verbruiken. Uit cijfers van ECN blijkt dat huishoudens er goed in slagen om minder aardgas te verbruiken.

Tussen 2000 en 2012 daalde het jaarlijks aardgasverbruik per huishouden met bijna een kwart. Huizen zijn steeds beter geïsoleerd en 85 procent van de cv-ketels is inmiddels een hoogrendementsketel. Wie nog geen isolatie of nieuwe ketel heeft, kan aardig wat geld besparen.

Het elektriciteitsverbruik per huishouden is grilliger: tussen 2000 en 2012 steeg het licht, met 3,4 procent. Wel is sinds de piek in 2008 sprake van een dalende trend. Wasmachines, vaatwassers en ijskasten zijn de laatste jaren zuiniger geworden. Een nieuwe aanschaffen loont qua verbruik, extra geld neertellen voor een extra zuinige niet. Wel leidt het gebruik van tablets en smartphones tot extra energiekosten.

Zonnepanelen

Door kritisch te blijven kijken naar de prijzen die uw energieleverancier u in rekening brengt en door energiezuinige apparaten te kopen, is veel geld te besparen, maar de extra 200 euro per jaar die door al die windmolens bij uw energierekening komt, is daar waarschijnlijk niet volledig mee te compenseren.

Huishoudens kunnen wel zonnepanelen aanschaffen: de opbrengst daarvan wordt in mindering gebracht op de energierekening. Een set goede zonnepanelen – kosten: 250 euro exclusief installatie – wekken jaarlijks zo’n 10 euro aan elektriciteit op.

Doordat huishoudens over dit bedrag geen energiebelasting, btw en opslag duurzame energie hoeven te betalen, komt de totale besparing op zo’n 50 euro per jaar.

Het is de vraag of dit zo blijft: in 2017 wordt het huidige stelsel geëvalueerd. De enige optie die dan overblijft om de energierekening te betalen, is om nu al te beginnen met sparen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.