economie

Elseviers Top 500: dit zijn de grootste bedrijven in Nederland

Door Ron Kosterman - 15 oktober 2014

Voor de derde keer presenteert Elsevier de vijfhonderd grootste bedrijven in Nederland. Opvallend in de lijst van dit jaar: de vele ondernemingen in de lijst die profiteren van al het water in en om ons land – van offshorebedrijven tot baggeraars.

Met eieren verkopen, verzekeringen slijten en supermarkten runnen kun je goed geld verdienen. Dat bewijst de ­Elsevier Top 500 van grootste bedrijven in Nederland, gemeten naar omzet.

Genoeg ondernemingen in de lijst hebben op het eerste oog weinig spectaculaire activiteiten. Daar is niks mis mee: de bedrijven bieden werkgelegenheid, bedienen consumenten en creëren economische waarde en welvaart.

Maar zeg eerlijk: is de offshore-industrie niet veel opwindender? Met die immense, soms honderden meters lange, vele tonnen wegende platforms die dienen om olie en gas omhoog te pompen. En met van die hightech-apparaten waarmee kilometers diep in de zeebodem gleuven worden gemaakt voor pijpleidingen.

De top van de ranglijst ziet er als volgt uit:

1. Shell (omzet 2013: 353.317 miljoen euro)

2. Vitol Holding (229.459 miljoen euro)

3. Unilever (49.797 miljoen euro)

4. Aegon (48.254 miljoen euro)

5. Ahold (32.615 miljoen euro)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.