economie

Griekenland wil mogelijk af van steun, en dat zorgt voor onrust

Door Tom Reijner - 16 oktober 2014

De aankondiging dat Griekenland na het einde van dit jaar mogelijk geen beroep meer wil doen op een nieuw steunpakket, zorgt voor onrust op de financiële markten. En doet de wenkbrauwen fronsen onder geldschieters.

De Grieken lieten de afgelopen weken doorschemeren dat zij na afloop van de huidige financiële steun geen beroep meer willen doen op nieuwe steunmaatregelen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Verliezen

Het Zuid-Europese land, dat de eurozone de afgelopen jaren flink in de problemen bracht, dacht te profiteren van de relatieve rust op de internationale financiële markten.

Maar juist de aankondiging van de Griekse regering zorgde voor toenemende onrust. De rente op Griekse staatsleningen is omhooggeschoten, terwijl de aandelenbeurs in Athene grote verliezen laat zien. Voor Griekse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar steeg de rente met 110 basispunten tot 8,70 procent. Op de Griekse aandelenbeurs daalde de belangrijkste index gisteren met 2 procent , nadat die woensdag al verliezen tot wel 6 procent liet zien.

De Griekse regering probeert de financiële markten intussen gerust te stellen. Premier Antonis Samaras wees erop dat zijn regering achter het strenge bezuinigingsbeleid blijft staan.

Maar de directeur van het IMF, Christine Lagarde, is absoluut niet blij met het Griekse voornemen om niet langer gebruik te willen maken van steun. Ze kreeg bijval van de Europese ministers van Financiën.

Crisissfeer

Griekenland trekt door de financiële problemen ook andere Zuid-Europese landen mee in de malaise, schrijft Het Financieel Dagblad donderdag. In de loop van dag sloegen in de markt de zorgen over Griekenland over op Italië, Spanje en Portugal, waardoor er weer een ‘crisissfeer’ ontstaat in de eurozone, weet de krant.

De Portugese obligaties kwamen flink onder druk met een rentestijging van 42 basispunten op 3,69 procent. De Spaanse rente steeg 22 basispunten naar 2,3 procent en voor Italiaanse staatsobligaties was er stijging van 22 punten met een rente van 2,63 procent. Portugal nam eerder dit jaar afscheid van internationale geldschieters. Ook Spanje heeft vaarwel gezegd tegen het steunprogramma voor de banken in het land.

Ook elders in Europa, waaronder in Amsterdam, gingen de beurzen hard onderuit. Beleggers zijn pessimistisch over de economische groei in Europa, mede door de groter wordende problemen in Zuid-Europa.

Voorbarig

Volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem is de discussie over de vraag of Griekenland klaar is om zonder steun verder te gaan te voorbarig. Bij het stopzetten van de steunmaatregelen moet de toekomst en schuldenlast van Griekenland ‘langdurig houdbaar en stabiel zijn’.

Europa zal in elk geval alle noodzakelijke maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat Griekenland op termijn weer op eigen benen kan staan, meldde eurocommissaris Jyrki Katainen (Monetaire Zaken) vandaag.

‘Er mag geen enkele twijfel over bestaan dat Europa alles zal doen dat nodig is om redelijke financiële omstandigheden voor de Griekse staat te creëren en het pad te effenen naar een volledige toegang tot de markten,’ zei de Fin. Daarom zal er volgens hem worden gewerkt aan een geleidelijke afbouw van de steun, nadat het huidige hulpprogramma is afgelopen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.