economie

Hoe een fraudeur uit Malta scheepsmagnaat Heerema belazerde

Door Elif Isitman - 22 oktober 2014

De Nederlandse offshore-magnaat Edward Heerema is slachtoffer geworden van een opmerkelijke oplichtingszaak. Hij liet zich overhalen 100 miljoen euro van zijn bedrijf Allseas in fictieve beleggingen te steken en verloor daarmee 12 miljoen euro.

Dit schrijft Het Financieele Dagblad woensdag.

Heerema liet zich in 2011 door de Malthese zakenman Paul Sultana overhalen om 100 miljoen in een schimmige belegging te steken, waarna handlangers van Sultana er met het geld vandoor gingen. Nu eist de vermeende oplichter ook nog een schadeloosstelling van Heerema.

Tegenclaim

Sultana beweert te zijn opgelicht door zijn eigen zakenpartner en verwijt Heerema en zijn naaste medewerkers van Allseas dat zij ‘beter hadden moeten weten’. Volgens Sultana had Allseas zijn zakenpartner nooit moeten vertrouwen.

In juni van dit jaar droeg de Engelse rechter Sultana in een civiele zaak op het verduisterde bedrag plus rente terug te storten op de rekening van Allseas. De oplichter weigert echter gehoor te geven aan het vonnis. Hij is in hoger beroep gegaan en heeft een tegenclaim ingediend.

Hefschip

De oplichter had Heerema wijsgemaakt dat hij met een inleg van 100 miljoen euro binnen een jaar 1,3 miljard euro zou opstrijken. Heerema wilde het geld gebruiken om de Pieter Schelde, het grootste hefschip ter wereld, te bouwen. Heerema liet zich met dubieuze argumenten overtuigen om het geld te beleggen. Zo beweerde Sultana dat zijn oom secretaris was van de paus en dat het Vaticaan ook betrokken zou zijn bij de belegging. Ook vertelde hij Heerema dat de Verenigde Naties vaak meedoen aan dergelijke ‘geheime’ beleggingen om werkkapitaal te genereren.

De oplichter overtuigde de scheepsmagnaat er verder van dat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, in het geniep was betrokken bij de beleggingsconstructie. De bank zou Heerema willen helpen bij de bouw van het megahefschip om verouderde olieplatforms in de Noordzee en de Golf van Mexico op te ruimen.

Heerema maakte het gevraagde bedrag over naar een rekening op Malta. Hier zouden volgens Sultana speciaal aangewezen handelaren het geld gaan beleggen. Het geld werd echter door onbekenden gebruikt om onroerend goed aan te schaffen.

Verzet

De Engelse politie heeft de oplichting uiteindelijk opgemerkt. Daardoor ging er ‘slechts’ 12 miljoen euro van Heerema verloren. De Engelse autoriteiten detecteerden eind 2011 ongebruikelijke transacties en blokkeerden de overmakingen. De restanten werden daarmee aan de banken teruggevorderd.

Heerema verzette zich aanvankelijk tegen het optreden van de politie omdat hij nog altijd in de illusie verkeerde dat er niks mis was met de beleggingen. Hij dreigde zelfs een schadeclaim tegen de politie in te dienen als het geld niet onmiddellijk werd vrijgegeven. Een week later drong het tot de zakenman door dat hij was opgelicht.

‘We waren verblind,’ verklaarde Heerema in zijn getuigenis tegenover de rechtbank in Londen begin dit jaar. ‘We werden zo ingepalmd dat we geloofden in iets dat niet bestond. Het was een grote fout.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.