economie

‘Megafraude met overheidsgeld bij Ordina’: hoe zit dat?

Door Tom Reijner - 02 oktober 2014

ICT-bedrijf Ordina zou tussen 2005 en 2010 enorme fraude hebben gepleegd met aanbestedingen van de overheid. Ook kreeg het bedrijf vertrouwelijke documenten toegespeeld van onder meer een ambtenaar.

Het gaat om aanbestedingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam, meldt tv-programma Zembla. Bij een aanbesteding maakt een opdrachtgever bekend dat hij een opdracht wil laten uitvoeren en bedrijven vraagt om een offerte in te dienen.

Vertrouwelijk

Het tv-programma heeft een grote hoeveelheid interne bedrijfsgegevens in bezit gekregen. Het zou gaan om honderdduizend e-mails, adresbestanden en vertrouwelijke bedrijfsplannen.

Die gegevens zijn via een USB-stick aangeleverd door een medewerker van Ordina. Ook kreeg de redactie van Zembla vertrouwelijke documenten van onder meer een ambtenaar van de gemeente Rotterdam.

De corrupte ambtenaar is geschorst. De gemeente stelt een onderzoek in naar de gang van zaken rond de aanbestedingen.

Het ICT-bedrijf bevestigt dat de informatie op de USB-stick authentiek is, maar zegt verder geen aanwijzingen te hebben voor onregelmatigheden: een intern onderzoek dat Ordina heeft laten uitvoeren door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft tot dusver geen aanwijzingen opgeleverd van onregelmatigheden.

Bedrog

Wat deed Ordina? Het bedrijf maakte jacht op informatie die nodig is om aanbestedingen binnen te halen. Het bedrijf, met een omzet van zo’n 377 miljoen euro (in 2013) een van de grotere spelers in de Benelux, blijkt adviseurs op strategische posities bij de overheid te hebben, schrijft NRC.

Zo heeft de Rotterdamse ambtenaar in 2009, voorafgaand aan de aanbesteding, informatie over een groot softwareproject ter waarde van enkele miljoenen aan Ordina doorgespeeld. Volgens professor Hans van den Heuvel, expert op het terrein van bestuurlijke integriteit, gaat het hier niet om een aanbesteding, maar om ‘bedrog van het zuiverste water’.

De gemeenteambtenaar wil, als dank voor zijn hulp, een tegenprestatie van Ordina: ‘Ik zal zeker aan je denken, als je maar weet dat je later ook aan mij moet denken.’  Dit is een ‘zuivere vorm van corruptie (…), op termijn een beloning verwachten’, laat Van den Heuvel weten.

Het lekken van deze conceptaanbesteding is ‘gewoon strijdig met de regels, het kan gewoon niet,’ zegt Chris Jansen, hoogleraar Privaatrecht en gespecialiseerd in aanbestedingsrecht tegenoever Zembla.

Korting

Uit de interne e-mails blijkt ook dat Ordina in 2009 aanbestedingsregels heeft ontdoken bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Een Ordina-directeur vroeg ICT-consultant om een offerte van commentaar te voorzien. De ICT-consultant was echter juist door de IND ingehuurd om het aanbestedingsteam van de IND te versterken.

Het had de rol om de dienst onpartijdig te adviseren en geen bedrijven voor te trekken. ‘Heb je niet van mij, maar is wellicht handig,’ mailt de consultant naar Ordina.

Een andere ‘informant’ werkt bij het Openbaar Ministerie, dat strafdossiers wil digitaliseren. Hij schrijft in een e-mail aan de commercieel directeur van Ordina: ‘Voor jullie is het nu de kans om een goed contract af te sluiten. Korting geven is niet nodig. Let wel: er is geen concurrent!’ Ordina probeerde te voorkomen dat de medewerker zou worden betrapt op het lekken van informatie. ‘Deze mail verwijderen. Ook uit je send items,’ meldt de commerciële directeur dwingend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.