economie

Nieuwe crisis? Volgens Dijsselbloem is dat veel te somber

Door Shari Deira - 17 oktober 2014

Het is te vroeg en ‘te somber’ om nu al te zeggen dat er een economische crisis voor de deur staat. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) erkent wel dat de dalingen op de beurs ‘fors’ zijn.

Woensdag en donderdag sloten de beurzen wereldwijd met grote verliezen. ‘De feiten zijn nog diffuus,’ zegt Dijsselbloem voorafgaand aan de ministerraad. ‘Mogelijk is er sprake van een correctie op de opgelopen beurskoersen van het afgelopen jaar. ‘Ik hoop dat die correctie beperkt blijft.

Recessie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gezegd dat de kans op een recessie in de eurozone is toegenomen. Moeten we ons extra zorgen maken? Dijsselbloem zegt van niet. ‘Die kans schatten ze eerst in op 30 en nu op 40 procent. Het is niet alsof daarmee een nieuw feit gecreëerd is.’

Nederland en andere Europese landen zijn geleidelijk bezig geweest om uit het dal te komen. ‘Daar hebben we veel maatregelen voor genomen. Dat zullen we moet doortrekken om het vertrouwen te bestendigen,’ zegt Dijsselbloem.

Hij wijst erop dat het nu aan overheden is om ervoor te zorgen dat de economie op orde komt en ‘dat we met z’n allen, als er al een nieuwe crisis komt, daar beter tegen opgewassen zijn’.

Doel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde donderdag dat de crisis in de eurozone nog niet voorbij is. ‘De eerste successen laten zien dat we het juiste pad hebben gekozen, maar ik blijf zeggen dat we ons doel nog lang niet hebben bereikt.’

Volgens Merkel is de crisis nog niet overwonnen ‘omdat de oorzaken die voortkomen uit de opzet van de muntunie en de situatie van afzonderlijke landen, niet zijn weggenomen’.

Dijsselbloem zegt dat Nederland last heeft van de ‘dip’ in Duitsland en hij weet niet of die achteruitgang blijvend is. De situatie heeft volgens de minister veel te maken met de vertrouwenscrisis als gevolg van de crisis in Oekraïne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.