economie

Waarom het aantal gedwongen huisverkopen toeneemt

Door Rob Graumans - 02 oktober 2014

Het aantal gedwongen huisverkopen staat dit jaar al op 3.587. Dat is 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. En de toekomst ziet er niet veel beter uit.

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) maakte donderdag bekend dat het aantal uitgekeerde declaraties is toegenomen. Het fonds betaalt de restschuld aan de bank in het geval van gedwongen huisverkoop.

Wat is er aan de hand?

Nationale Hypotheek Garantie

Een gedwongen verkoop is het gevolg van het niet betalen van hypotheeklasten. De geldverstrekker – een bank – kan de lener dan dwingen het huis te verkopen. Indien de opbrengst van het huis niet toereikend is voor het aflossen van de lening, blijft de lener achter met een restschuld.

Hiervoor heeft de WEW de zogenoemde Nationale Hypotheek Garantie in het leven geroepen. Hiermee staat de WEW garant voor hypothecaire leningen die afgesloten zijn door mensen met deze garantie. Deze garantie verschaft leners een korting op de hypotheekrente.

Daarbij komt dat, mocht de geldlener niet in staat zijn de lening af te lossen, het resterende bedrag door de WEW wordt betaald. Een bank die dit weet zal eerder geneigd zijn een hypotheek te verlenen.

In ruil voor deze dienst betaalt de lener een eenmalig bedrag ter waarde van 1 procent van het geleende bedrag.

Gedwongen verkoop

De WEW verwacht een verdere stijging van het aantal gedwongen huizenverkopen als gevolg van de naweeën van de crisis. Daarnaast zijn er in de afgelopen jaren relatief veel hypotheekgaranties verstrekt, waardoor leners minder problemen zouden hebben met een eventuele gedwongen verkoop.

Daarbij komt dat wanneer de woningmarkt, zoals nu, aantrekt, meer woningen die ‘onder water staan’ zullen worden verkocht. Banken lijden in dat geval immers minder verlies op de verkoop, en zullen daardoor eerder geneigd zijn tot verkoop over te gaan.

Wanneer de reden van de gedwongen verkoop ligt in echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, dan is het waarschijnlijk dat de WEW de schuld kwijtscheldt, zo meent Vereniging Eigen Huis.

Scheidingen

Er zijn ook structurele redenen voor de stijging in het aantal gedwongen huisverkopen. Een daarvan is de toename van het aantal scheidingen. Ondanks dat de stijging hiervan de afgelopen jaren beperkt is geweest – wie heeft er zin in een dure scheiding in tijden van crisis? – zal de stijging zich na de crisis waarschijnlijk weer voortzetten. Het is dan ook reëel om te verwachten dat het aantal gedwongen huizenverkopen als gevolg van scheidingen ook zal stijgen.

De huizenmarkt lijkt in ieder geval tekenen van herstel te tonen. Tot en met september hebben dit jaar 83.400 huishoudens de aankoop van hun woning gefinancierd met een garantie van de WEW. Dat is 10 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zo meldt de WEW. Dat is een teken van het feit dat er meer huizen worden gekocht.

Maar of dit de gedwongen huizenverkoop doet dalen, is nog maar de vraag. Het aantrekken van de huizenmarkt maakt immers dat de huizenprijzen stijgen, en gedwongen verkoop voor banken aantrekkelijker wordt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.