economie

Zo verloren beleggers miljoenen aan exotisch vastgoedproject

Door Servaas van der Laan - 25 oktober 2014

Honderden Nederlandse beleggers dachten met een beleggingsproject in Costa Rica een rendement van ruim 8 procent te behalen. Maar nu blijkt het geld te zijn verdwenen.

Blind vertrouwden ruim 650 Nederlanders de woorden van Ferdinand Snijtsheuvel. De commercieel directeur van Centurion Vastgoed haalde ruim 30 miljoen euro op voor een vastgoedproject in Costa Rica.

Garanties

Het in 2008 opgerichte bedrijf kon geen resultaten uit het verleden laten zien, maar garandeerde uitbetaling. En dat met een rentepercentage van ruim 8 procent. ‘Die man verkoopt nog een tweepersoonsbed aan de paus,’ zegt een van de gedupeerde beleggers in het ADover Snijtsheuvel.

Een obligatie bij Centurion kostte 5.000 euro en daarmee kocht de belegger zich in bij een herverkavelingsproject aan de Costa Ricaanse westkust. Op het terrein moeten luxe vakantieparken verrijzen. Beleggers die gaan kijken bij het project Pacific Gardens zijn onder de indruk van de bouwkavels en de eerste modelwoningen, schrijft het AD. De zaken lijken voortvarend te gaan, gezien ook dit bericht van Snijtsheuvel aan de klantenservice van KLM.

Dwangsom

Omdat obligaathouders van Centurion minder dan 2,5 miljoen euro rendement ophalen, is het investeringsbedrijf niet vergunningsplichtig bij de financiële waakhond AFM. Toch grijpt de AFM in 2013 in. Centurion zou beleggers cruciale informatie onthouden en de AFM legt het bedrijf een dwangsom op. Een kort geding wordt door Centurion verloren.

De directie probeert tevergeefs een faillissement te voorkomen. Op 1 augustus dit jaar wordt het bedrijf failliet verklaard.

25 miljoen euro weg

Als de opgerichte Stichting Beleggersbelangen de boeken van het bedrijf in handen krijgt, blijkt dat er 25 miljoen euro is verdwenen. Volgens de curator ging het hoge uitgavenpatroon bij de directieleden door, terwijl de investeerders al wegbleven. Ook worden er tonnen overgeboekt naar BV’s die op naam staan van de directieleden.

Intussen zou er in het geheim kapitaal zijn geïnvesteerd in een nieuw bedrijf: Centauro Real Estate. Volgens Snijtsheuvel is er geen sprake van fraude. ‘Ik sta tot de dag van vandaag achter de producten die wij aanboden,’ zegt hij tegen het AD. Wel vindt hij het ‘verdrietig’ dat het is misgelopen. Gedupeerde beleggers geloven de woorden van Snijtsheuvel niet meer en spreken van een piramideschandaal. Ze hebben aangifte gedaan van oplichting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.